Mediat holandeze: Kursi i lekut shqiptar komandohet nga paratë e drogës

Media holandeze “Trouw” ka shkruar një artikull lidhur me rënien e vlerës së monedhës së euros, teksa e krahason me kursin e këmbimit në lekë.

Në një analizë të shkurtër, kjo media del në përfundimin se kursi i lekut shqiptar komandohet nga paratë e drogës.

Çfarë shkruhet në artikull

Ekonomia shqiptare ka pasur një rritje prej rreth 4% në 2018-ën, thotë Selami Xhepa, profesor i ekonomisë në Universitetin Europian të Tiranës. Por kjo nuk mjafton për të shpjeguar vlerësimin spektakolar të monedhës.

Teksa citon sërish Xhepën, media holandeze shkruan se “duhet të ketë pasur një rrjedhje të madhe informale të fondeve, teksa nuk ka pasur rritje të investimeve të huaja në mënyrë spektakolare, luhatje të mëdha në tregtinë e jashtme, apo në sasinë që emigrantët shqiptarë dërgojnë në shtëpi.

Më tej, “Trouw” teksa ngre pyetjen se nga vijnë këto para, i referohet Shqipërisë si një vend në qendër të trafikimit të drogës evropiane, ku kultivimi i kanabisit vijon të rritet në një shkallë të madhe. Kjo sasi droge, më pas eksportohet ilegalisht në Evropën Perëndimore, së bashku me kokainën dhe heroinën.

Politikat e interesit

Media holandeze shkruan se baronët e drogave të paketuara rezultojnë të jenë mjaft aktivë në ndërtim, një sektor që po zhvillon të rritet fuqishëm në Shqipëri. Kështu, ata pastrojnë paratë e tyre të drogës (euro të ‘zeza’) në të bardha, pra të pastra. Kjo skemë, vijon “Trouw”, çon në rritjen e kursit të këmbimit.

Banka Qendrore fajëson faktin se ky vit ka pasur një politikë të dekurajimit të përdorimit të Euros. Kreditë dhe kursimet shpesh mbahen në Euro në Shqipëri, si rezultat i të cilave politika e normës së interesit të bankës qendrore, e destinuar për të drejtuar inflacionin, nuk është aq efektive.

Qytetarët dhe bizneset shqiptare duhet të përballojnë pasojat e kursit gjithnjë në rritje. “Për të filluar me ata që varen nga paratë që marrin nga familjarët emigrantë”, thotë Xhepa, citon media holandeze. Transaksione të tilla përbëjnë 10 për qind të ekonomisë në Shqipëri dhe janë të domosdoshme për shumë familje në vendin e varfër.

“Këto transferime janë në euro, ndërsa tashme ata marrin 10 për qind më pak para` të konvertuara.”/Përshtati TIRANA TODAY/ZgjohuShqiptar.info

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close