Serbia: Nuk do ta lejojmë formimin e ushtrisë së Kosovës

Ministri i jashtëm serb, Ivica Daçiç, tha të martën në Beograd se Serbia do të dëshironte që çështja e Forcave të Armatosura të Kosovës, të diskutohet në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Ai i bëri këto komente në hapje të seminarit treditësh me temën “Serbia, Ballkani Perëndimor dhe komuniteti euroatlantik”, që po mbahet në Beograd, me organizimin e Asamblesë Parlamentare të NATO-s. Në seminar, në cilësinë e vëzhguesit, po marrin pjesë edhe përfaqësuesit e parlamentit të Kosovës.

Shefi i diplomacisë serbe tha në fjalën e tij se Serbia është kundër formimit të ushtrisë së Kosovës, meqë kjo sipas tij nuk është në pajtim me Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

“Mendojmë se kjo mund të ketë pasoja për sigurinë në rajon, meqë kur ishte ndërprerë lufta në Kosovë, të vetmet forca të armatosura që ishin paraparë ishin forcat ndërkombëtare të KFOR-it”, tha ai.

Një vit më parë, qeveria e Kosovës vendosi që Forca e Sigurisë së Kosovës të shndërrohet në Forcat e Armatosura, që do të kenë 5 mijë pjesëtarë aktiv dhe tre mijë rezervë. Ngritja e këtyre forcave nënkupton miratimin e ligjit për formimin e tyre dhe ndryshime në Kushtetutën e vendit.

Që diçka e tillë të realizohet kjo kërkon dy të tretat e votave të të gjithë deputetëve të parlamentit dhe dy të tretat e votave të pakicave kombëtare. Në pranverën e vitit të kaluar, parlamenti dështoi të miratojë themelimin e këtyre forcave dhe ai dështim ishte vendimtar, që vendi të shkojë në zgjedhje të parakohshme parlamentare.

Serbët në Kosovë janë kundër themelimit të tyre. Ministri i Jashtëm serb tha se në kohën e nënshkrimit të marrëveshjes së parë për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, NATO-ja kishte dhënë garanci se nuk do të ketë shtrirje të formacioneve ushtarake të shqiptarëve në veri të Kosovës, pa pëlqimin e KFOR-it.

Gjatë seminarit në Beograd do të diskutohen pika të ndryshme me rëndësi për Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë integrimin euroatlantik, bashkëpunimin rajonal, lutën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, ndërsa të enjten temë e diskutimeve do të jenë bisedimet ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close