Çudia me historinë e Duty Free në Rinas, konsumuar në një gjykatë të vjetër në Tiranë

Nga Erjon Braçe

Ose koorporaten me te korruptuar ne vend, ose kapitalin e huaj,  posacerisht Amerikan ne vend!

Koorporata me e korruptuar ne vend, sistemi, pra #drejtesiaevjeter, po sfidon edhe shprehjen epike shqiptare-cudia me e madhe tre dite zgjat!

Cudia me historine e Duty Free ne Rinas, konsumuar ne nje gjykate te vjeter ne Tirane, zgjati vec dy ore;

Sot eshte dita e trete dhe  eshte harruar fare. Po a duhet harruar? Une then jo, por jo me fjale, me veprime.

Shqiperia, ekonomia, njerezit qe jetojne ketu, e kane si ajri nevojen per kapitalin e huaj, jo thjesht si para, por si investim, si standard, si kulture, si teknologji,  si rregull e konkurence, si pune qe paguhet e mbrohet me mire, madje duke udhehequr e terhequr tregun e punes qe vuan mungesa te medha ushqyer nga keqpagimi. Kapitalin amerikan me pervojen historike e kemi mbajtur larg ketij vendi;

Me mungesen e rregullit e ligjit, standardi baze ne vendin e origjines. Shikoni; Standardi yne ku nje gjyqtar duhet me patjeter te jete edhe biznesmen,  pra vec rroges te marre edhe fitimet e nje biznesi ekskluziv, e pastaj me rradhe-per kete duket i madh, i zoti, famoz brenda sistemit, ka mbrojtje, mbeshtetje, merr jo nje here po disa here me rradhe vendime nga gjykatesit e koorporates, eshte i neveritshem, i pamenduar kurre ne nje vend te kapitalit!

Po fare fare! Ketu tek ne ka legjitimitet! Madje ka feste te zhurmshme ne sistem dhe heshtje qe ta shpif ne politike. Qeveria dje beri te paguhet shthurrja e mendjelehtesia ne administrate, vendimmarrje; Ky do jete shembulli!

Po a mjafton? Asfare! Nje gjykates ne nivelin e pare e te dyte-ende te paprekur nga #vetingu, mund te bej cte doje, te vendose kunder cdo ligji e rregulli, te te detyroje te besh biznes e ti dorezosh fitime te medha atij qe do gjyqtari, jo atij qe zgjedh ti!

Ky eshte kulmi! Kompania amerikane e perzgjedhur nga Aeroporti per te bere biznes ishte shenje, test se ne kete vend liria, rregulli, ligji per te bere biznes ishte e garantuar.

Demi nga vendimarrja sistemit, eshte i madh ne kete plan; shembull i keq!

Do vijoje nese nuk e ndalim! Sistemi duhet te dije fundin; Jo doreheqje para vetingut apo gezim parash pas tij, por hetim e gjykim!

loading...
Back to top button
Close