Sarandë, zbulohet në det spiranca 2600-vjeçare e Flotës Ilire

Zbulimi i një spirance detare të lashtë në afërsi të brigjeve të Sarandës sipas arkeologëve nënujorë është një provë tjetër e ekzistencës së flotës ilire, e cila lundronte në pellgun e detit Mesdhe në të njëjtën kohë me flotat helene dhe romake.
Spiranca ka një moshë rreth 2600-vjeçare, peshon 50 kg dhe ka një gjatësi të përgjithshme prej 1.6 metra dhe sipas përllogaritjeve i përket një anije me kapacitet 10-14 ton. “Këto spiranca përdoreshin gjatë periudhës nga shek.
6-1 para erës sonë dhe përbëjnë një tipologji të veçantë, çka i jep zbulimit të fundit një rëndësi për të gjithë hapësirën Mesdhetare”, shprehet për ATSH-në bashkëdrejtori i misionit arkeologjik nënujor shqiptaro-amerikan, Adrian Anastasi.

Nga faqa ne facebook: Te behemi 50.000 veta kunder regjistrimit te fese & kombesise.Loje e Grekut —> “Shperndaje”

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button