1566-1608/ Një për të gjithë… Të gjithë për një…

TË MIRËT E KRAHINËS TONË TË BUKUR HIMARË...

1566… 1608… O Mik…

Të mirët e Krahinës tonë të bukur Himarë…
Një për të gjithë… Të gjithë për një…

Tek Kalaja Jonë Arbërore… askush nuk mungonte… Të mësojmë se nga vjen e mira…

Të mësojmë nga të parët tanë…

Kudhësi, Qeparoi, Piqerasi, Lukova, Hundëcova, Shën Vasili, të dy Nivicat, Progonat ( Citohet 18 fshatrat e Progonatit), Kallarat, Tërbaç, Kuçi, Piluri, Brataj, Lopësi, Vranisht, Fterrë, Gjormi, Çorraj… etj, etj ishin Himarë.

Për Pilurjotët shkruhet se jetojnë larg nga Qyteti i Himarës, duke vrapuar mbi malet,dhe nga majet e maleve thonë që vranë 200 turqë që ishin në Himarë.Janë 80 kavalierë dhe 230 luftëtarë… e kështu për Vranisht etj, etj.

Veçojmë Thanas Gjerazi, Jani Niko, Jani Ingjoni nga Palasa…

Inion Rostami, Qesari Toja nga Vunoi…

Leka Qesari, Leka Konti, Ponja Gjurgo nga Progonati…

Kont Progoni, Gier Kuma, Kostandin Klosi, Gjon Cuni… nga Kudhësi…

Andrea Suli nga Qeparoi…
…Shumë Kavalierë…

Dhe disa nga Lukova, Shën Vasili,  Piqerasi,Nivica…

Duka Menguli, Nikolo Pali, Gjoka Vitri Gjini (Shën Vasili), Duka Nikolo, Kont Nikolo, Stamati Rexhi, Nikolo Dhima, Gjoka Bitri Gjini (Lukova), Suba Gjini, Gjoka Menguli Qesari nga Buneci, Suba Gjika, Gjergj Gjika (Sasaj), Niko Groneka, Supa Nikoli, Duka Siri, Suba Bitri, Guma Kurci, Thoma Klosi (Piqeras), Cur Gjini, Beci Gjini, Mea Lazari, Gjika Mërtiri, Prete Casneci, Prat Gjini, Suba Konti, Nika Gjin Sguri, Kola Mengoli, Pret Nika, Pal Prifti, Gjon Dhespoti…

Nga vetë Himara….Leka Kimisa, Gjon Aleksi, Kont Zakani, Gjon Konderato, Andrea Dhespoti (Mos harrojmë tek Këngët e Milosaos përmendet një nga fisi Dhespoti dhe na bën të kuptojmë më shumë) Gjin Kriki, Kola Fandasi, Aleks Prifti, Qesar Protonotari, Petro Kanasi Zaharia, Thodhor Villamari, Papa Aleks Kapathi, Papa Gjergj Kopaçi, Papa Aleksi…

             

/ Marrë nga profili i Jani Priftit

loading...
Back to top button
Close