Si ra në duart e sllavëve shpella e bjeshkëve të Deçanit?

Nga Fahri Xharra
Shpellat në bjeshkët e Deçanit me vlera paleokristiane në duar dhe kontrolle të sllavëve.
Historia e lashtë e te parëve tanë në duar te ardhacakëve te vonshëm. Kjo humbje e madhe është falë bashkëpunimit ruso – osman , si dhe injorancës së madhe të shqiptarëve.
Shqiptari i ngratë duke iu trguar misionarëve rus fshehtësitë e historisë, për pak para.
Fatkeqësia e madhe, që edhe sot jemi të humbur në botën e mashtrimit vetjak
Banorëve te Deçanit dhe te tjerëve përreth iu kujtohet me siguri kur flitej per Vekun e Teutës në ato bjeshkë, e ne ishim shumë të rinj për të marr një rrugë deri atje.
Po flas për vitet e 60- ta, kur punonte pushimorja e fëmijëve të Kosovës në mesin e pishave te Deçanit.
(fotot nga arkiva e studjuesit Feri Arifi) /ZgjohuShqiptar.info

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close