Thaçi: Kurrë nuk do ketë përplasje mes serbëve dhe shqiptarëve

Në një intervistë me të përditshmen zvicerane Blick, presidenti Thaçi ka thënë se “ai që pengon arritjen e marrëveshjes së paqes, merr përgjegjësinë për tragjeditë e reja ndëretnike ndërmjet shqiptarëve dhe serbëve, dhe ndoshta më gjerë.”

“Rruga drejt paqes, në çdo rast, do të jetë më e shkurtër se periudha e konflikteve që është prapa nesh”, tha Thaçi.

Përfundimi është se qytetarët kurrë nuk duan një luftë, por gjithmonë të drejtuar nga politikanët, ai tha se ka ende njerëz në Serbi që flasin për luftën, e cila është e rrezikshme, e për këtë arsye e bën marrëveshjen e paqes edhe më të rëndësishme.

“Në qoftë se dështojmë tani, unë nuk mund të përjashtojë mundësinë që në të ardhmen të kemi përsëri në konflikt. Ne shikojmë në të dy anët një rritje të nacionalizmit dhe radikalizmit”, ka thënë Thaçi, por vuri në dukje se, megjithatë, “tani është koha më e mirë për paqe.”

Sipas tij, 13,000 shtetas të Kosovës u vranë nga “shteti serb”, se 20,000 gra u përdhunuan dhe se më shumë se një milion njerëz u detyruar të iknin.

“Për fat të keq, deri më sot, asnjë nga këto raste nuk është sjellë para drejtësisë, por ne nuk mund të jetojmë në të kaluarën, ne duhet të shohim përpara. Ne kemi nevojë për vendime që do të parandalojnë përsëritjen e historisë. Njerëzit nuk duan luftra të mëtejshme, por paqe, drejtësi, zhvillim dhe prosperitet”, tha Thaçi.

Ai vlerësoi gjithashtu se Beogradi dhe Prishtina janë të përqendruar fort në arritjen e paqes së përcaktuar.

Ai kujtoi se ky proces udhëhiqet nga BE, mbështet nga Shtetet e Bashkuara dhe pritet të pranohet dhe nga Rusia.

“Në fund Kosova do të jetë anëtare e OKB-së dhe do njihet plotësisht nga të gjitha vendet, dhe Serbia”, tha presidenti i Kosovës.

Ai theksoi se paqja është e nevojshme dhe se po punohet në të gjitha drejtimet për të.

“Dua një marrëveshje të balancuar për të dyja palët, nuk ka alternativë. Optimizmi im bazohet në dëshirën e qytetarëve për paqe dhe zhvillim”, tha Thaçi.

Sa për tezën e kontestuar të këmbimit të territoreve, Thaçi theksoi se marrëveshja duhet të shqyrtojë interesat e të dyja palëve.

“Marrëveshja do të zgjidhte të gjitha temat ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës – të larguarit, bashkëpunimin ekonomik, Kishën Ortodokse Serbe në Kosovë dhe mbi të gjitha kufijtë mes dy vendeve”, ka thënë Thaçi./ZgjohuShqiptar.info

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close