Anglia kundër ndryshimit të kufijve në rajon! Baronesha Helic: Serbia vazhdon të mbysë të ardhmen e Kosovës

Një debat që është zhvilluar në Britaninë e Madhe, e ku është kundërshtuar ideja e prekjes së kufijve Kosovë-Serbi.

Ky debat për çështjen e kufijve ishte iniciuar nga Arminka Helic, e cila më herët ka qenë këshilltare e William Hague, ish -Sekretar i Jashtëm i Britanisë së Madhe.

Baronesha Arminka Helic

Komiteti i Madh vëren zhvillimet në Ballkanin Perëndimor dhe kërcënimin që sjell paqëndrueshmëria dhe pasiguria në atë rajon

Zotërinjtë e mi, ngrihem për të folur thellë dhe me trishtim të ndërgjegjshëm për mungesën e të ndjerit,Zotit të Eshdunit. Në përvojën time, nuk ka asnjë në Parlament ose në Zyrën tonë të shkëlqyer të Jashtme dhe të Komonuelthit, i cili mund të përputhet me gjerësinë e përvojës dhe njohurive të tij për Ballkanin Perëndimor. Gjatë Luftës së Bosnjës në vitet 1990, shumica e politikanëve, duke përfshirë edhe disa nga partia ime, u përsëritën nga një distancë. Zoti Ashdown hyri brenda dhe jashtë Sarajevës gjatë rrethimit më të gjatë në historinë moderne, nëpër një rrugë të rrezikshme malore dhe përmes një tuneli të mbushur në qytet.

Si Jeremy Bowen i tha BBC-së

Ai përdori sytë dhe veshet e tij dhe për të përpunuar të drejtat dhe grindjet e luftës “.

Kur ai paralajmëroi qeveritë e njëpasnjëshme britanike, ashtu si ai gjatë shumë viteve, për rrezikun e çlirimit nga rajoni, ai e bëri këtë me autoritetin e ish-Përfaqësuesit të Lartë në Bosnje-Hercegovinë, i cili kryesoi vitet më të suksesshme në postin e vendit – historia e luftës.

BE është e ndarë në brendësi të politikës ndaj Ballkanit Perëndimor dhe ekspertiza diplomatike në rajon është zbërthyer. SHBA duket se është kryesisht e çarmatosur dhe ndërkohë që e mirëpret presidencën tonë të qeverisë për samitin e Ballkanit Perëndimor vitin e kaluar, në vend të unitetit dhe udhëheqjes transatlantike dhe një strategjie afatgjatë ndaj rajonit, në nivel ndërkombëtar si një e tërë shohim vetëm lëvizje taktike pa një plan apo vizion të qartë.

U ktheva nga rajoni të martën mbrëma duke ndier më shumë shqetësim se kurrë për tendencat lokale. Bosnja, Kosova, Shqipëria dhe Serbia kanë më shumë se 50% të papunësisë së të rinjve. Në të gjithë rajonin, të rinjtë po largohen në qindra mijëra, duke kërkuar një të ardhme më të mirë, veçanërisht në Gjermani, e cila po mbledh të diplomuar të rinj, të arsimuar dhe të aftë që shohin pak shpresë për sukses dhe siguri nën udhëheqësit e tyre politikë në shtëpi.Nga Shqipëria në Kosovë, Maqedonia në Serbi, Mali i Zi në Bosnjë dhe Kroaci deri në Slloveni, Rusia po kërkon të fitojë ndikim në rajon dhe ta heqë atë nga aleanca perëndimore. Regjimi i Putinit nuk ka pranuar kurrë zgjidhjen e pas Luftës së Ftohtë në Evropë. Veprimet agresive të Rusisë kundër Ukrainës janë shembulli më i dukshëm i kësaj, por ne duhet të jemi të shqetësuar në mënyrë të barabartë për politikat e saj ndaj shteteve të Ballkanit, ku ka dëshmi të fushatave ruse të dezinformimit dhe financimit të organizatave politike dhe kandidatëve dhe, në rastin e Malit të Zi, një përpjekje e dyshuar e grushtit të mbështetur nga Rusia. Le të mos harrojmë gjithashtu pohimet e fundit të ndërhyrjes së Rusisë në negociatat greko-maqedonase lidhur me çështjen e emrit.

Ndikimi negativ jashtë në rajon nuk kufizohet vetëm te Rusia. Turqia po kërkon të rikrijojë ndikimin mes popullsive myslimane që ajo humbi shekuj më parë. Investimet kineze dhe të Gjirit janë duke inkurajuar forcat e korruptuara dhe duke shtrembëruar politikën lokale. Ne shohim shfaqjen e radikalizimit si dhe militarizmin e krahut të djathtë në luftëtarët e huaj muslimanë nga rajoni që hyjnë në ISIS në Siri dhe Irak dhe në radikalët e krishterë ortodoksë që luftojnë për Rusinë në Ukrainë

Serbia vazhdon të mbyt të ardhmen e Kosovës duke i nxitur vendet të mos e njohin shtetësinë e saj dhe duke bllokuar hyrjen e saj në institucionet ndërkombëtare. Në lidhje me këtë, e gjej jashtëzakonisht të shkurtër se planet për financimin e ndryshimeve në kufirin Kosovë-Serbi janë duke u konsideruar seriozisht. Ata fluturojnë përballë politikës 20 vjeçare të Europës dhe Shteteve të Bashkuara që hartën e Ballkanit Perëndimor të përfundojë dhe injorojnë probabilitetin e lartë që çdo marrëveshje e tillë do të përdoret si një pretekst për të justifikuar rimarrjen e kufijve në rajon dhe më gjerë. Shpresoj që Ministri të sqarojë qëndrimin e Britanisë së Madhe për këtë propozim dhe të hedhë dritë mbi atë nëse Qeveria me të vërtetë beson se është e mundur të ndryshojë kufirin midis Serbisë dhe Kosovës pa pasur ndikim të menjëhershëm dhe afatgjatë diku tjetër, për shembull në Bosnje, Gjeorgji , Ukraina apo Baltika?Mjerisht, Serbia, dhe në një masë më të vogël Kroacia, ende u mundësojnë përfaqësuesve të tyre në Bosnje të minojnë sovranitetin e vendit, Kroacinë duke inkurajuar partinë HDZ për të krijuar një njësi të tretë kroate brenda federatës dhe duke përdorur anëtarësimin e saj në BE për të mbrojtur atë , një ndërmarrje që mbështetet plotësisht nga Rusia, me sa duket për shkak të potencialit të saj për të kontribuar në shpërbërjen e vendit dhe Serbisë duke mbështetur separatistët në njësinë më të vogël boshnjake të Republika Srpska. Dje Republika Serbe festoi të ashtuquajturën ditën e shtetësisë: data në vitin 1992 kur, duke deklaruar shtetin e tyre, serbët boshnjakë nxitën luftën shkatërruese katërvjeçare që vrau më shumë se 100,000 njerëz dhe i la miliona të zhvendosur. Edhe pse gjykata kushtetuese e Bosnjes deklaroi se jokushtetuese në një vendim në vitin 2015, u mbajtën festimet, të kryesuara nga presidenti i njësisë, politika e deklaruar e të cilit është që njësia të largohet përfundimisht nga Bosnja dhe të bashkohet me Serbinë. Festimet u ndoqën nga Kryeministri dhe Ministri i Mbrojtjes i Serbisë, ndërsa Presidenti i Serbisë dërgoi një letër urimi. Nuk ka asnjë dyshim për sinjalin që dërgon ai: një vend që aspiron anëtarësimin në BE, Serbi, po dëmton drejtpërdrejt sovranitetin dhe integritetin territorial të një vendi fqinjë. Për më tepër, po e bën këtë në shoqërinë e Rusisë, ambasadori i së cilës në Bosnje gjithashtu mori pjesë në këtë ngjarje, së bashku me njësinë paramilitare ruse të dashur të presidentit Putin, të ashtuquajturit Ujqërit e natës të cilët thuhet se luftuan në aneksimin ilegal të Rusisë të Krimesë dhe pushtimin e Ukrainës lindore. Përpara paradës parlamentare, Kryeministri i Serbisë mori Urdhrin e Republika Srpska, më parë iu dha kriminelëve të dënuar të luftës Radovan Karaxhiç, Ratko Mlladiç, Plavshiq dhe Sheshelj.Gjatë qëndrimit të zotit Eshdaun në Bosnjë, çdo individ që sfidoi marrëveshjen e paqes të Dejtonit në mënyrën se si kjo ngjarje do të ishte sanksionuar nëpërmjet fuqive të Bonit të bashkangjitura në zyrën e përfaqësuesit të lartë. Sot, nuk ka pasur as një deklaratë nga BE, Shtetet e Bashkuara, apo vetë qeveria jonë. Shpresoj që Ministri mund të ndajë analizën e departamentit të tij për këto ngjarje dhe të tregojë se çfarë planesh ka për t’u përgjigjur diplomatikisht me partnerët tanë evropianë? Kam frikë se heshtja jonë lexohet si një dritë jeshile për veprimet e mëtejshme nga disa liderë në rajon që po shtyjnë agjendën e tyre të prapambetur nacionaliste në këtë mënyrë, duke e mbajtur rajonin në një gjendje të pasigurisë dhe tensionit të përhershëm dhe duke mbajtur peng të ardhmen e miliona njerez te rinj. Kam folur në një farë mase rreth Bosnjes, sepse çdo problem i vetëm që prek vendet në rajon është bashkuar dhe zmadhuar në këtë vend dhe mbetet pika më e rrezikshme e mundshme, së bashku me situatën kufitare në Kosovë. Efektiviteti i politikës sonë ndaj Ballkanit Perëndimor duhet të gjykohet nëse siguron ose lejon destabilizimin e mëtejshëm të Bosnjë-Hercegovinës. Sipas fjalëve të Lordit Eshdaun në debatin e fundit të majit:

Ne po veprojmë si shpërndarës të paqëllimtë të politikave të Tusmanit, Mladiqit, Karaxhiçit dhe Millosheviqit, gabimisht; ne nuk duam të bëjmë, por ne jemi duke ecur në gjumë “.- [Raporti zyrtar, 24/5/18; col. 1128.] Unë e mirëpres përpjekjen e Qeverisë për të ndihmuar dhe për të mbajtur një fokus në rajon edhe kur energjia jonë diplomatike konsumohet nga Brexit, por kjo vetëm nuk do të jetë e mjaftueshme për të përmbysur këto tendenca negative. Pa marrë parasysh nëse jemi në ose jashtë BE, nuk mund të lejojmë që Ballkani të jetë i paqëndrueshëm, ose të dominojë nga shteti rus ose të jetë një rajon i shënuar nga droga, armë ose trafikim njerëzish dhe radikalizim.Ajo që shpresoj të shoh është Brukseli, Londra dhe Uashingtoni duke vepruar si një me një strategji të zhvilluar mirë për të gjithë rajonin. Kjo duhet të përfshijë: rikthimin e ndikimit rus; duke bërë të qartë se rirregullimi i hartës së rajonit ka mbaruar; duke mos lënë asnjë dyshim se çdo përpjekje për të minuar sovranitetin e çdo vendi në rajon nuk do të tolerohet; dhe duke treguar vendosmërinë tonë për të mos e shmangur përgjegjësinë tonë për të vendosur sanksione ndaj atyre që minojnë marrëveshjet e paqes atje. Në mënyrë të veçantë në lidhje me Bosnjen, duhet të bëjmë të qartë se Zyra e Përfaqësuesit të Lartë do të mbështetet, duke përfshirë edhe ushtrimin e fuqive të Bonit, derisa vendi të jetë në mënyrë të pakthyeshme në rrugën e anëtarësimit në NATO dhe BE. Unë kërkoj që, si pjesë e strategjisë sonë të re, të mbështesim të rinjtë në të gjithë rajonin në zhvillimin e shoqërisë civile, partive demokratike dhe institucioneve që mund të garantojnë të drejtat e të gjithë qytetarëve, pavarësisht nga përkatësia etnike ose feja e tyre. Mësimi i zotërimit të zotit Eshdaun në Bosnje dhe në të vërtetë të politikës sonë të jashtme gjatë 20 viteve të kaluara është se diplomacia parandaluese për të parandaluar konfliktin dhe për të adresuar pasigurinë është qartësisht në interesin tonë kombëtar dhe se investimi i nevojshëm për të penguar dhunën ose pasigurinë është një pjesë e asaj që nevojitet për t’u përgjigjur pas ngjarjes.

Unë sinqerisht shpresoj që qeveria të marrë mësimet e historisë në zemër dhe do të punojë me Shtetet e Bashkuara dhe partnerët dhe aleatët e tyre në Evropë dhe në rajon për të ndjekur një strategji afatgjatë të fuqishme dhe të fuqishme për Ballkanin Perëndimor. Unë gjithashtu shpresoj që Ministri do të shqyrtojë mënyrat në të cilat mund ta njohim trashëgiminë e Zotit Eshdaun, jo vetëm duke ndërtuar mbi atë që ai ka bërë, por, për shembull, duke emërtuar programin e programit të qeverisë për udhëheqësit e rinj në rajon në emër të tij dhe në kujtesës. Unë lutem që të lëviz.Zotërinjtë e mi, unë tërheq vëmendjen e Zotërinjve tuaj në hyrjen time në Regjistrin e Interesave të Zotërinjve, veçanërisht në kryesimin tim të Rrjetit Evropian të Lidershipit. Falënderoj baroneshën fisnike, zonjën Helic, për sigurimin e këtij debati, për Mocionin dhe për fjalimin e saj të hapjes, të cilin ajo e mbajti me pasion dhe njohuri të dukshme. Ajo ka krijuar tashmë pyetje të mjaftueshme për Ministrin që të shpenzojë 20 minuta të tij të përmbledhur në përgjigjen ndaj tyre; ata janë pyetje interesante dhe sfiduese. Unë jam mirënjohës ndaj saj për informacionin që më ka dhënë. Unë nuk e bëj këtë fjalim duke sugjeruar në asnjë mënyrë se kam ndonjë ekspertizë për Ballkanin perëndimor, por kam një interes të madh për këtë debat, pasi do të vij në një çast. Unë e shoqëroj veten tërësisht me fjalët e haraç për të ndjerin Zot Eshdaun. Ai kishte një marrëdhënie shumë të ngushtë me Tony Blair, i cili ishte Kryeministri kur unë u zgjodh për herë të parë në Parlament. Ndonëse ishte shumë pranë kolegëve të mi të Partisë Laburiste, atëherë nuk kisha dobi që të kisha qenë në Parlament mjaft kohë për të vendosur këtë marrëdhënie me të. Më vjen keq që nuk e njihja, ashtu siç do të më pëlqente. Duke i lexuar dhe dëgjuar shumë falënderime kohët e fundit, unë kam në kokën time – nga leximi im dhe nga vlerësimi i të tjerëve për të – një njeri me energji, guxim, besnikëri, bujari dhe ndjenjë detyre. Pra, unë jam i lumtur që jam i lidhur me fjalët e baroneshës fisnike për haraçin e tij dhe unë gjithashtu shpresoj që politika jonë në një afat më të gjatë në raport me Ballkanin Perëndimor do të jetë një monument për kontributin e tij në stabilitetin e atij rajoni. Ai nuk meriton më pak. Kam kaluar këtë mëngjes me Zotin fisnik Lord Ricketts, në Kolegjin Mbretëror të Studimeve të Mbrojtjes, duke kontribuar në një kurs për strategjinë dhe strategjinë. Ishte një kurs për zyrtarët ushtarakë ndërkombëtarë përfshirë, interesant, një oficer nga Bosnja dhe Hercegovina. Ndër të tjera, na u kërkua të shpjegonim se si në atë fushë të strategjisë, nga përvojat tona, kushtet kontradiktore që rrethojnë vendimet strategjike mund të mbijetojnë në politikën e brendshme. Kjo është një sfidë e rëndësishme, ku ka konkurrencë brenda vendit për burime kundër politikës së jashtme, vendosjen ushtarake, përdorimin e burimeve për ndërtimin e kombit, ose çfarëdo qoftë. Nga njohuria ime për pasojat e një Ballkani Perëndimor të destabilizuar – çështjet që baronezët fisnikë identifikuan, lidhur me armët, drogën, trafikimin e njerëzve dhe pastrimin e parave – është tepër e lehtë për t’u shpjeguar njerëzve të Mbretërisë së Bashkuar pse kjo duhet të jetë një prioritet për ne. Ky problem vjen në kufijtë tanë dhe në komunitetet tona. Është e dukshme atje, jo vetëm në pjesët e fshehta të komuniteteve tona në qytete, por edhe deri në një farë mase në qytetin e Londrës dhe bizneset në këtë vend. Ajo minon mënyrën tonë të jetesës, dhe për ato arsye egoiste dhe jo për të tjerët, ne kemi një detyrë kolektive për t’u angazhuar dhe për të siguruar që popujt e Ballkanit Perëndimor mund të lirohen nga kjo tirani, kudo që të vijë. E vendosa emrin tim për të folur në këtë debat sepse në prag të samitit të Londrës, më 27 dhe 28 qershor të vitit të kaluar, Rrjeti Evropian i Lidershipit, të cilin unë e kryesova, priti një diskutim në tryezë të rrumbullakët këtu në Shtëpinë e Zotërinj nën bashkëkryetarin tim, një anëtar i Rrjetit Evropian të Lidershipit dhe ish Ministri i Mbrojtjes i Shqipërisë, Fatmir Mediu. Ai ishte Ministër i Mbrojtjes i Shqipërisë në të njëjtën kohë kur unë isha Sekretarja e Shtetit për Mbrojtjen këtu në Mbretërinë e Bashkuar, dhe – krejtësisht rastësisht – në atë moment Shqipëria u bashkua me NATO. Prandaj, në mendjen e tij, jam i lidhur me anëtarësimin e Shqipërisë në NATO, gjë që është e rëndësishme dhe me të cilën ai është shumë krenar. Ne kemi mbajtur në kontakt të ngushtë, dhe kjo tryezë e rrumbullakët ishte në frymëzimin e tij. Unë e bashkëkryesova atë me të, dhe unë mund të them Zotëruesit fisnike që vizitorët tanë që morën pjesë në atë mbledhje, që mblodhi së bashku ish-zyrtarë që shërbenin nga shumica e vendeve të Ballkanit, ambasadorë dhe përfaqësues të Asamblesë Parlamentare të OSBE-së, të gjithë u kënaqën që ishin këtu në Shtëpinë e Lordëve. Kam vërejtur se ky mjedis i detyroi ata të angazhoheshin me njëri-tjetrin në një mënyrë që dyshoja se do të ishte më e vështirë për ta në mjedise të tjera. Unë marr pjesë në shumë takime multilaterale, euro-atlantike në mjedisin e sigurisë. Një angazhim i tillë në mes të parlamentarëve, kur përfshihen anëtarë të Parlamentit tonë, po motivon një numër të konsiderueshëm të vizitorëve tanë dhe ne duhet të bëjmë shumë më tepër. Ne duhet ta vendosim këtë fuqi të butë shumë më gjerësisht në shtytjen e agjendës sonë të politikës së jashtme.

Të gjithë pjesëmarrësit në atë tryezë ranë dakord se zakonet dhe kultura lokale dhe vlerat e përbashkëta e bashkuan rajonin shumë më tepër sesa çështjet që i veçonin njerëzit dhe vendet e tyre. Disa folës gjithashtu shprehën shpresën se historia e tyre nuk do të përcaktojë të ardhmen e Ballkanit Perëndimor dhe pamjen e asaj rajoni, të cilat, ata vëzhguar, janë përmirësuar ndjeshëm gjatë 12 muajve të fundit pavarësisht nga sfidat e dukshme që baronezët fisnikë treguan qartë dhe e di mirë, ndoshta më mirë se shumica prej nesh në këtë dhomë. Gjatë diskutimit, prezantuesit gjithashtu theksuan dy qëllimet kryesore për rajonin. Unë nuk mendoj se do të habitë askënd se ata ishin anëtarësimi në NATO dhe BE dhe integrimi i plotë në komunitetin euroatlantik. Ata argumentojnë se kjo do të shërbejë si një forcë detyruese jo vetëm midis vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe pjesës tjetër të Evropës, por midis shteteve në rajon dhe do të ndihmonte në kapërcimin e polarizimit të brendshëm. Ndërsa roli dhe kontributi i BE u festuan nga pjesëmarrësit, disa njerëz shprehën gjithashtu shqetësimet e tyre se Bashkimi Evropian mund të zgjedhë të trajtojë projektet e integrimit si një seri kutish që duhet të jenë të shënuara sesa një qëllim që duhet ndjekur. Sfida kryesore që ata identifikuan kishte të bënte me mungesën e lidershipit dhe kapacitetit në Bruksel për ndryshime thelbësore. Ata thanë se nëse partnerët mund ose nuk do të ofronin stimuj më të mirë për udhëheqësit politikë në rajon, zgjedhësit në vendet e anëtarësimit dhe para-pranimit mund të vinin në populizëm dhe ofrojnë zgjidhje më radikale për shqetësimet e tyre. Ndikimi në rritje i Rusisë dhe Turqisë u përmend në disa detaje si një nënprodukt i mungesës së drejtimit strategjik evropian dhe energjisë në operacionet e përditshme me Ballkanin Perëndimor. Gjithkush e pranoi mjedisin e vështirë në të cilin BE duhet të adresojë dhe të shqyrtojë shqetësimet e qytetarëve të vet dhe atyre që synojnë të jenë qytetarë të saj. Megjithatë, është përmendur gjithashtu se, “Bashkësia euroatlantike duhet të mbushë vakumin” -e drejtimit politik dhe vizionit – “Ose të tjerët do të”. Kjo është një citat i drejtpërdrejtë.Nga ky samit erdhi një numër pikash veprimi. Unë do të ndaj vetëm ato që kanë të bëjnë me sigurinë, e cila është fokusi i këtij debati. Lojtarët e jashtëm janë qartazi një shqetësim i rëndësishëm për rajonin dhe përfaqësuesit e saj. Folësit panë shumicën e aktorëve të jashtëm si thjesht duke ndjekur interesat e tyre kombëtare, në dëm të atyre të rajonit. Feja, e cila është thellësisht e endur në këto shoqëri, po manipulohet dhe potenciali për përhapjen e ekstremizmit po rritet. Vendet rajonale duhet të rrisin elasticitetin e tyre kombëtar. Europa dhe partnerët anembanë Atlantikut kanë një rol në këtë, veçanërisht në lidhje me ndarjen e mësimeve të nxjerra dhe praktikave më të mira. Kthimi i luftëtarëve të huaj është një tjetër kërcënim. Ndarja e të dhënave të inteligjencës, madje edhe në nivel rajonal, mund të përmirësojë ndjeshëm operacionet aktuale, por rajoni ndoshta ka diçka për të mësuar pjesën tjetër të Evropës rreth de-radikalizimit dhe riintegrimit të njerëzve në komunitete. Kështu do të ishte e dobishme të krijohej në rajon një akademi për parandalimin e ekstremizmit të dhunshëm. Ka edhe mësime pozitive dhe negative që mund të nxirren nga përvoja e stabilizimit të UNPRODEF. Së fundi, NATO-ja shihet të ketë një rol stabilizues për të luajtur. Disa ekspertë sugjeruan se ajo duhet të ofrojë menjëherë anëtarësim në Maqedoni – edhe pse kjo ka ecur përpara – një plan veprimi për anëtarësim në Bosnje-Hercegovinë dhe pjesëmarrje në Partneritetin për Paqe për Kosovën. Duhet gjithashtu të konsiderojë krijimin e një forumi rajonal të Partneritetit për Paqe, ku vendet mund të ndajnë përvojat dhe praktikat më të mira. Që atëherë, natyrisht, takimi ka ndodhur. Në pritje të këtij debati kam lexuar përmbledhjen e raportit të atij samiti dhe është krejtësisht e qartë për mua se Britania e Madhe u konsiderua njëzëri si një aktor i rëndësishëm në ambiciet që këto vende kanë. Të gjithë donin të shihnin Mbretërinë e Bashkuar duke e mbrojtur këtë trajektore dhe pritnin me padurim që Mbretëria e Bashkuar të vazhdonte të mbështeste pranimin në BE për gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor. Unë e kuptoj se qeveria konfirmoi në samitin e Londrës se ata do të vazhdojnë ta bëjnë këtë edhe pas Brexit. Unë u godita nga disa fjalë interesante në përmbledhje. Në mënyrë domethënëse, një rrezik është identifikuar, “Se leverage në Mbretërinë e Bashkuar në rajon do të reduktohet nëse nuk është më i përfshirë në procesin e pranimit në BE”. Samiti i bëri thirrje qeverisë,Për të shpjeguar vizionin e tij për një rol të pavarur në Mbretërinë e Bashkuar në Ballkanin Perëndimor, për të sqaruar atë që dëshiron të arrijë në rajon dhe për të shpjeguar se si planifikon të arrijë atje … të shtyjë që Samiti të miratojë një grup të fuqishëm angazhimesh që mund të bëjnë një ndryshim real në Ballkanin Perëndimor “. Shkurtimisht, duket se ende nuk e kemi kënaqur pyetjen se si Mbretëria e Bashkuar synon të vazhdojë të luajë rolin e saj kur nuk është më anëtar i Bashkimit Evropian. Kjo është pyetja ime më e rëndësishme për Ministrin. Në përmbledhje lexova me interes fjalimin e dhënë nga ambasadori Kemp në takimin e ministrave të jashtëm të Ballkanit Perëndimor në nëntor, i cili u botua në faqen e internetit të Zyrës së Jashtme dhe Komonuelthit. Unë përgëzoj Qeverinë për të ndjekur me një sërë angazhimesh të rëndësishme, veçanërisht në angazhimin për sigurinë. Këto mund të lexohen në faqen e internetit; Unë nuk kam ndërmend t’i lexoj ato. Por duket se janë një fillim, në vend se diçka që do të nxjerrë përfundimin e stabilitetit dhe sigurisë që janë të nevojshme për këto vende. Ndërkohë që unë e përgëzoj Qeverinë për hapat që kanë ndërmarrë, ka ende sfida domethënëse dhe këto, siç thashë më herët në fjalën time, do të kenë një efekt të rëndësishëm në sigurinë e qëndrueshme të qytetarëve tanë këtu në Mbretërinë e Bashkuar. Kjo është një ambicie kolektive dhe shpresoj që mund të bëhet më shumë.Zotërinjtë e mi, falënderoj baroneshën e nderuar, zonjën Helic, për këtë debat, i cili fatkeqësisht është i duhur dhe i përshtatshëm. Unë falënderoj atë për të më dhënë mundësinë të tregoj Shtëpinë e Lordships tuaj për një ngjarje që u zhvillua në Sarajevë më 27 dhjetor. Joseph Ingram shkroi një raport për këtë dhe ai tha këtë. Qytetarët e Bosnjës dhe Hercegovinës mbajtën një shërbim spontan përkujtimor në “sallën portreti të rindërtuar të qytetit”. Salla ishte, “E mbushur me kapacitet, dhe pavarësisht se u transmetua në nivel kombëtar, kishte njerëz të rreshtuar jashtë duke u përpjekur të ishin pjesë e saj. “Nënat e Srebrenicës”, një grup që përfaqëson të mbijetuarit e masakrës më të tmerrshme të civilëve të pafajshëm në tokën evropiane që nga Lufta e Dytë Botërore, kishte njoftuar se ata gjithashtu synojnë të nderojnë punën e këtij njeriu të jashtëzakonshëm njerëzor.Veprimtaria iu dedikua një njeriu. Ai lindi në Indi. Ai u rrit si djalosh në Irlandën e Veriut. Ai u largua nga shkolla, iu bashkua marinave dhe u bë një kapiten, një diplomat dhe spiun. Pastaj hoqi dorë nga gjithçka dhe, pas një periudhe të gjatë, u bë punëtor i rinisë dhe përfundimisht deputeti trim për Yeovilin. Në këtë Dhomë, e njihnim si Lord Ashdown të Norton-sub-Hamdon, por ai ishte gjithmonë Paddy. Ai kishte një gamë të gjerë interesash. Ai kishte harruar më shumë gjuhë se shumica prej nesh kanë mësuar ndonjëherë. Ai mund të citonte poezinë e John Donne sipas dëshirës. Ai ishte një mbështetës i informuar dhe i apasionuar i aktivistëve për demokracinë në Hong Kong, kur askush tjetër nuk mori ndonjë njoftim dhe ai mbushte më shumë arritje në një jetë sesa shumica prej nesh mund të imagjinonte, por ai ishte gjithmonë i pari që pranonte se burimi i tij i madh forca ishte Jane. Në publik ajo ishte një figurë e qetë, por për ata prej nesh që e njohin ajo është një grua simpatike, qesharake dhe e frikshme

Unë do t’ju jap një vignetë që përmbledh të dy. Ashtu si të gjithë udhëheqësit e mirë, Pedi i ftonte njerëzit që ta këshillonin, bisedonin me të dhe të diskutonin me të. Në 1992 isha një nga grupet e vogla. Herët një mëngjes, ai na parashtroi pyetjen: a duhet të shkoj në Bosnje? Ne shkuam në dhomë dhe ne të gjithë thamë jo. Ne i dhamë të gjitha llojet e arsyeve pse kjo ishte një ide vërtet e keqe dhe unë u largova nga takimi vetëm nga një gjë. Ai po shkonte. Ne të gjithë pamë fotografi televizive kohët e fundit, por ajo që nuk e dinim derisa ta lexonim autobiografinë e tij ishte se ai kishte ardhur nën zjarr, siç na tha baronesha fisnike, Lady Helic. Por ai shkoi, sepse ai pa një grup njerëzish që po trajtoheshin padrejtësisht dhe mendonte se ai mund dhe duhet të bënte diçka. Disa muaj më vonë, unë flisja qetësisht tek Jane në konferencën tonë të partisë dhe i thashë asaj: “Duhet të jetë e tmerrshme për ju dhe për fëmijët kur të shkojë në udhëtime të tilla”. Ajo tha, “Është, por ajo që është shumë më e keqe është që të ballafaqohet me të kur ta ndalojnë atë. Pastaj ai është vetëm i padurueshëm “. Ajo vazhdoi të thoshte se sa herë që Pedi po shkonte në Ballkan ai i mbante me mijëra letra prapa dhe përpara njerëzve të uritur nga lajmet dhe të dëshpëruar të dinin për të afërmit e tyre. Ai kurrë nuk ka shkruar për këtë.Nga Somerset në Bosnje, nga njerëzit në nivelet më të larta të OKB-së në grupe të vogla të Liberal Demokratëve lokalë, ishim shumë të privilegjuar të ecnim së bashku me të, një njeri i shquar me një vizion të një bote në të cilën ekzistojnë liri, drejtësi dhe drejtësi të gjitha në diversitetin e tyre. Do të jetë një privilegj i madh për të vazhduar punën e tij. Kam kënaqësinë të them se një nga gjërat më të mëdha që kam bërë është të flas me Pedi për Ballkanin. Kam qenë në vizita kohët e fundit në Kosovë dhe Serbi dhe kam qenë në pjesë të tjera të Ballkanit në një kapacitet privat. Unë jam një anëtar i Grupit Parlamentar të të gjitha partive për Kosovën. Gjithmonë do të kthehesha dhe do të flisja me Paddy për atë që kisha parë, dhe ai do të më jepte një nivel të tërë të kuptuarit. Nuk ishte vetëm vlerësimi i tij për politikën e rajonit, por edhe kuptimi i tij absolut i njerëzve – nga luftëtarët më të ngurtësuar ndaj grave dhe të rinjve – që i dha atij një perspektivë krejtësisht unike, të cilën ai e mori në dhe mbarë botën për politikëbërës të ndryshëm. Pra, është me ndihmën e tij që unë flas sot. Në udhëtimet e mia në rajon, unë kam qenë jashtëzakonisht i impresionuar nga ambasadat tona. Prezenca e FCO në Ballkan është vërtet e shquar. Jam i detyruar te Denis Keefe, ambasadori ynë në Beograd, për këtë pikëpamje të mahnitshme për historinë komplekse të marrëdhënieve britaniko-serbe nga shekulli 18 deri në shekullin 21. Baroneshë e nderuar, zonja Helic, i referohej herë pas here kontekstit historik, në të cilin ne duhet t’i shohim gjërat. Është një histori e gjatë dhe komplekse që rrjedh nga rëndësia gjeopolitike e Ballkanit dhe Mbretërisë së Bashkuar. Është absolutisht e drejtë, siç tha ajo dhe zotërinjtë fisnikë, që sot e mbajmë këtë debat me dijeninë se çfarëdo që ndodh me Brexit, kalibrimi i pozitës gjeopolitike britanike do të ketë një ndryshim të madh. Në të gjitha vizitat që kam bërë që kur Brexit ka qenë në axhendë, jo vetëm në Ballkan, ka një ndjenjë akute që njerëzit në mbarë botën kuptojnë se vendi ynë në botë do të ndryshojë. Si një partner tregtar do të jemi të ndryshëm nëse nuk jemi pjesë e BE. Të tjerë mund të thonë se ne kemi një vend tjetër në botë, por ata prej nesh të angazhuar në këtë janë ndoshta të gabuar nëse supozojmë se mund të vazhdojmë me të njëjtin lloj të të kuptuarit dypalësh që kemi pasur deri më tani.

Një gjë e rëndësishme dhe qendrore që duhet të bëjmë si rezultat i këtij debati është të pyesim qeverinë se si do të riaflegjojnë marrëdhëniet e tyre me palët e treta, siç janë shtetet e Ballkanit Perëndimor në marrëdhënien e re, çka do të thotë, me Bashkimin Evropian . Nuk mund të punojmë në supozimin se të gjitha marrëveshjet dhe vullneti i mirë që kemi patur deri më sot do të vazhdojnë. Kam marrë pjesë në samitin e shoqërisë civile në shtator. Unë e kuptoj se Mbretëria e Bashkuar ka dhe do të vazhdojë të ketë një sasi të madhe të fuqisë së butë. Unë kam qenë jashtëzakonisht i impresionuar nga puna e Këshillit Britanik në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Gjëra të tilla si programet e arteve nuk mund të duket se kanë një marrëdhënie të drejtpërdrejtë me sigurinë, por ne e dimë se ata bëjnë. Nëse sigurojmë dhe forcojmë marrëdhëniet, veçanërisht marrëdhëniet emocionale me të rinjtë, ne kemi një ndikim të drejtpërdrejtë në sigurinë e kombit tonë. Është interesante për këdo që shkon atje për të dëgjuar politikanët, veçanërisht në vende të tilla si Serbia, të tërheqin shumë nga marrëdhëniet politike që kanë me Rusinë dhe atë anë të botës, por të shikojnë të rinjtë dhe të kuptojnë se ato ekonomike dhe aspiratat kulturore qëndrojnë në Evropë. Në pyetjen e shoqërisë civile dhe investimeve në të, në samitin qeveria britanike bëri një angazhim për të vazhduar përfshirjen e tyre në programe të ndryshme. Pyes veten nëse Ministri mund të japë më shumë detaje në lidhje me këtë në përgjigjen e tij. Kur isha në Kosovë dhe Serbi, dy gjëra më goditi se ishin të një rëndësie të veçantë: roli i luajtur nga gratë në zhvillimin e biznesit dhe ekonomisë, dhe roli i të rinjve. Nuk mund të goditet nga niveli i papunësisë tek të rinjtë. Nëse këto vende do të lulëzojnë, do të jenë në fusha të reja të industrisë dhe me një qasje të re. Investimet në të rinjtë dhe në gratë do të jenë të rëndësishme. Cilat do të bëjnë Qeveria për të mbështetur gratë dhe sipërmarrësit e rinj në veçanti?

Ne të gjithë e dimë se ju nuk mund të keni siguri nëse nuk keni një strukturë themelore dhe funksionale demokratike. Shumë është duke u bërë – veçanërisht nëpërmjet BE-së – për të forcuar programet për angazhim demokratik, dhe investimi që BE deri më tani ka vënë në programet kundër korrupsionit është e rëndësishme. Si do të vazhdojë të përfshihet Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nëse Brexit shkon përpara? Kërcënimi është se ne mund të bëhemi të huaj nga vendosja e politikave brenda Bashkimit Evropian dhe të bëjmë një rrugë divergjente. Kjo nuk do të na shërbejë aspak as ne, as vendet e Ballkanit Perëndimor. Së fundmi, besoj se Fondacioni Westminster për Demokraci do të ketë investime të reja. Çfarë do të sjellë ky ministri, veçanërisht në lidhje me forcimin e forcave politike të opozitës në parlamentet e ndryshme? Kur vizitohesh në parlament, njeriu është i goditur fort nga mungesa e një opozite të besueshme dhe formale – jo në një vend të caktuar, por në të gjitha ato. Kjo është një dobësi e madhe. Kjo nuk ndihmon me mbikëqyrjen demokratike të funksioneve të qeverisë. Unë kthehem te miku im, Zoti Eshdaun dhe një nga citimet e tij të shumta në lidhje me kohën e tij në Bosnje. Me çdo zgjatje të imagjinatës, ai arriti përparime të jashtëzakonshme në rrethanat më të vështira. Duke e kthyer në kohën e tij që kishte të bënte me burra, gra dhe të rinj, të cilët ishin traumatizuar rëndë por shpresonin me dëshpërim të punonin drejt normalitetit dhe avancimit ekonomik, ai tha: “Historia na mëson këto mësime për ndërhyrësit: lërini paragjykimet tuaja në shtëpi, mbani ambiciet tuaja të ulëta, keni burime të mjaftueshme për të bërë punën, mos humbisni orën e artë, bëni sigurimin e prioritetit tuaj të parë, përfshini fqinjët”. Pyetja ime drejtuar Ministrit është se si, në hijen e Brexit, Britania do të maksimizojë lidhjet e saj historike me Ballkanin Perëndimor dhe do t’ia dalë mbanë ta bëjë këtë?Ne të gjithë e dimë se ju nuk mund të keni siguri nëse nuk keni një strukturë themelore dhe funksionale demokratike. Shumë është duke u bërë – veçanërisht përmes BE-së – për të forcuar programet për angazhim demokratik, dhe investimi që BE deri më tani ka vënë në programet kundër korrupsionit është e rëndësishme. Si do të vazhdojë të përfshihet Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nëse Brexit shkon përpara? Kërcënimi është se ne mund të bëhemi huaj nga vendosja e politikave brenda Bashkimit Evropian dhe të bëjmë një rrugë divergjente. Kjo nuk do të shërbejë aspak si ne, si vendet e Ballkanit Perëndimor. Së fundmi, besoj se Fondacioni Westminster për Demokraci do të ketë investime të reja. Çfarë do të sjellë ky ministri, veçanërisht në lidhje me forcimin e forcave politike të opozitës në shumë parlamentare? Kur vizohesh në parlament, njeriu është i goditur fort nga mungesa e një besimi të besueshëm dhe formal – jo në një vend të caktuar, por në të gjitha ato. Kjo është një dobësi e madhe. Kjo nuk ndihmon me mbikëqyrjen demokratike të funksioneve të qeverisë. Unë kthehem te miku im, Zoti Eshdaun dhe një nga shumë citimet e tij në lidhje me kohën e tij në Bosnje. Me çdo zgjatje të imagjinatës, ai arriti përparime të jashtëzakonshme në rrethanat më të vështira. Duke e kthyer në kohën e tij që kishte të bënte me burra, gra dhe të rinj, të cilët ishin traumatizuar rëndë por shpresonte me dëshpërim të punonit drejt normalitetit dhe avancimit ekonomik, ai tha: “Historia na mëson këto mësime për ndërhyrësit: lërini paragjykimet tuaja në shtëpi, mbani ambiciet tuaja të ulëta, keni burime të mjaftueshme për të bërë punë, mos humbisni orën e artë, bëni sigurimin e prioritetit tuaj të parë, përfshijnë të afërmit”. Pyetja ime drejtuar Ministrit është se si, në shijen e Brexit, Britania do të maksimizojë lidhjet e saj historike me Perëndimin e Ballkanit dhe do t’ia dalë ta bëjë këtë?

Zotërinjtë e mi, kemi dëgjuar një haraç më të madhe për Zotin Eshdaun. Unë dua të jem i pari që falënderoj baronesën fisnike, Lady Barker, për ta ndarë këtë me ne. Gjithashtu falënderoj baroneshën e nderuar, zonjën Helic. Sa fat ne jemi që ajo ka sjellë aq shumë përvoja të çmuara të Ballkanit në këtë Dhomë. Ky është një rajon që meriton vëmendje të veçantë në këtë vend. Nuk është një vend i largët; në të vërtetë, ajo mbetet një nga pikat kryesore të botës dhe ne jemi një nga vendet që janë përgjegjëse për stabilitetin dhe sigurinë e saj. Baronesha fisnike përmendi kërcënimet nga Rusia dhe Serbia në atë rajon dhe po përqëndrohej në Bosnje dhe Herzegovinë. Unë nuk mund të mendoj për askënd, përveç Zotit të Epërmendit, i cili ka shprehur një shqetësim të tillë më shumë se një herë dhe të gjithë kujtojmë paralajmërimet që na dha në debatet e mëparshme për NATO dhe Ballkan. Isha fqinj i Pedi Eshdaun. Ne takuam në stacionin Crewkerne; ai e preferonte atë te Yeovil, mendoj, pasi ishte paksa e qetë. I admiruar entuziazmin e tij dhe natyrisht suksesin e tij si një parlamentar. Baronesha fisnike, Lady Barker, përmendi shërbimin e tij në Hong Kong. Ai vazhdoi të mbajë një interes në të drejtat e njeriut në Hong Kong. Miku im fisnik Zoti Alton donte të thosha në mënyrë specifike se Zoti Eshdaun ishte mbrojtës i Hong Kongut Shikoni së bashku me mikun tim fisnik dhe Zotin fisnik, Zotin Patten. Ne duhet të veprojmë për paralajmërimet e Lordit Eshdaun dhe të tjerëve, por vetëm nëse vazhdojmë të koordinojmë me kujdes me aleatët tanë evropianë pasi të lëmë BE-në, siç tha baronesha fisnike Lady Barker. Më duhet të përmend që kam udhëtuar së bashku me të në Kosovë jo shumë kohë më parë, dhe ajo është një pyetës më këmbëngulës i ministrave, jo vetëm këtu, por në Ballkan, prandaj jam e sigurt se do të kthehet atje. Në thelb, paralajmërimet kishin të bënin me fuqinë e kombësisë. Ne në këtë ishull, madje edhe me historinë tonë të gjatë të katër kombeve, vështirë se mund të vlerësojmë forcën e ndjenjës mes grupeve etnike që luftuan njëri-tjetrin vetëm në brezin e fundit. Srebrenica mbetet një simbol i gjenocidit më të keq që mund të imagjinohet gjatë jetës sonë dhe se komuniteti është ende i shkatërruar dhe pothuajse i paaftë për t’u rindërtuar, edhe pse disa individë dhe bamirësi kanë bërë shumë mirë. Shumë qytete të tjera, të tilla si Mitrovica në Kosovë, të cilat i kemi vizituar, përplasen me një vijë të gabuar që do të ketë nevojë për patching për shumë vite që do të vijë nëse kufijtë e sotëm do të mbahen.Kështu themi se vetëm NATO dhe forcat e saj të lidhura mund të garantojnë paqen dhe vetëm BE mund të sjellë ide të reja që duhet të sigurojnë që kjo paqe do të durojë. Ne i themi të gjitha këto, por ne i dimë kufijtë e atyre garancive dhe të kontaktit tonë. Unë do të përqendrohem sot në konceptin e zgjerimit të BE-së, një koncept që shumë prej nesh shpresojmë nuk do të harrohen gjatë Brexit. Kam parashtruar një debat të shkurtër, i cili do të shqyrtojë qëndrimin aktual të qeverisë sonë, por ne duhet të kthehemi në fillim. Mbretëria e Bashkuar ishte një nga arkitektët kryesorë të zgjerimit brenda BE-së dhe mbështeti vazhdimisht Ballkanin Perëndimor. Në fakt, partitë tona politike nën John Major dhe Tony Blair kishin gati një konsensus për këtë: se ishte e rëndësishme që BE të përqafonte një Evropë më të gjerë dhe kjo ishte lloji i Evropës që na përshtatet. Liria e lëvizjes dhe emigracioni u bënë më tepër faktorë brenda politikës sonë ekonomike dhe ndihemi pothuajse më afër hyrjes së re nga Evropa lindore sesa përpjekjeve në rritje të unitetit midis anëtarëve themelues dhe vendeve të eurozonës si një e tërë. Kjo nga ana tjetër ka çuar në një pritshmëri në rajonin e përfshirjes sonë të vazhdueshme, e cila mbetet sot. Këto perceptime u ndihmuan nga çmontimi i Bashkimit Sovjetik dhe procesi i të ashtuquajturit demokratizim: aplikimi i parimeve të Kopenhagës së BE-së, si sundimi i ligjit, të drejtat e njeriut dhe qeverisja e mirë. Por ka pasur edhe një motiv themelor të biznesit, të përzier me shpërbërjen e pastër. Ne të gjithë e dimë shembuj për këtë: potencialin për Evropën Perëndimore për të derdhur investime në lindje, pavarësisht se cili sistem ekziston apo çfarë po zëvendësonte, për t’i kthyer dekadat e filozofisë komuniste në biznes produktiv pothuajse brenda natës. Është e lehtë të kthehesh prapa dhe të fajësosh Presidentin Putin për shkatërrimin e kësaj ëndrre, por, siç nënvizoi nën komiteti ynë i BE-së pak kohë më parë, nëse Rusia tani duket si spoiler, ishte BE që u përplas me kokë në një rajon që kërkonte një planifikim dhe trajtim shumë më të kujdesshëm sesa që ishte realizuar në Bruksel. Ukraina dhe Krime u bënë thirrja e zgjimit që e solli Evropën në një ndalesë të papritur. Tani duket sikur kemi linjat e vjetra të betejës së një perandorie të mbetur sovjetike për t’u përballur përsëri.Ideja e zgjerimit është diskredituar, mendoj mjaft padrejtësisht, sepse mbetet një politikë e arsyeshme, me kusht që ta marrim atë me shumë kujdes dhe seriozitet. Duhet të pranojmë se projektet ambicioze si EULEX-i në Kosovë dhe programi anti-korrupsion në Ukrainë nuk mund të përshtaten në ato shoqëri aq lehtë sa prisnim. Ne dhe BE-ja tashmë kanë dashur të rishikojnë kapitujt e drejtësisë në vendet e reja anëtare si Bullgaria dhe Rumania. Edhe në shtetet e vjetra si Hungaria ne duhet të njohim efektet e migrimit dhe rritjen e asaj që ne e quajmë krahun e djathtë. Ata shprehin frikën se shumica e komuniteteve shumicë dhe pakicë kanë për të kapërcyer, kudo që janë. Shkurt, Brukseli duhet të përmbajë të pakonceptueshme dhe disi duhet të pajtojë ekstremet. Tensionet etnike janë bërë një çështje e tillë në Ballkanin Perëndimor se ka edhe një përpjekje për të ri-kufizuar kufijtë. Presidentët e Serbisë dhe të Kosovës e kanë diskutuar atë për shumicën e vitit të kaluar dhe më së fundi në Alpbach, por pa ndonjë përfundim. Komisioni është mjaft i drejtë duke iu rezistuar kësaj, sepse ajo lehtë mund të sjellë më shumë zjarr. Ndërkohë, ka NATO, e cila ka pasur një shtyp shumë më të mirë sesa BE në Ballkan, sepse aktivitetet e saj janë më të dukshme dhe të matshme. Deri më tani është shmangur konflikti i hapur. Ushtrimet e përbashkëta gjatë gjithë rrugës nga Riga deri në Odessa, madje edhe me Serbinë, kanë sjellë besim. Më e vështirë ka qenë konfrontimi i mashtrimeve tinëzare të pista të Moskës, shumica e të cilëve përmendën tashmë nga baronesha e nderuar, zonja Helic. Ka raporte për furnizimin me armë për grupet militante në Bosnje dhe Herzegovinë, grushtin e shtetit në Malin e Zi, trenin propagandistik serb në Kosovë, përmbysjen e mundshme të marrëveshjes së re për Maqedoninë e Veriut dhe konfliktet e ngrira rreth Detit të Zi. Rusia duhet t’i mbajë këto në lojë për të kompensuar pamjaftueshmërinë e vet strategjike. Megjithatë, duhet të jemi mirënjohës që OSBE-ja, e përmendur në debatet e mëhershme, po mban një vëmendje të ngushtë në gjithë këtë, veçanërisht në konfliktin e Ukrainës. Është e drejtë të thuhet se parlamentarët tanë kanë treguar një interes të fortë për rajonin. Kam marrë pjesë në një konferencë të kohëve të fundit të Unionit Ndërparlamentar në Shtëpinë e Portcullis si anëtar i komitetit të tij ekzekutiv dhe unë kam qenë shumë i impresionuar nga cilësia e kontributeve nga delegatët e Ballkanit, shumë prej të cilëve gra që janë ish-ministra të tanishëm ose të mëparshëm. Ne gjithashtu kemi pasur një seri raportesh në Parlament, nga Komiteti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare në janar dhe më së fundi nga Komiteti i Punëve të Jashtme. Përgjigjet e HMG-së për këto raporte tregojnë se mbetet një angazhim shumë real për rajonin dhe për shembull, rritjen e sigurisë nëpërmjet procesit të Berlinit, i cili ishte një nga arritjet e samitit të Ballkanit Perëndimor.Baronesha fisnike, Lady Helic, kërkoi një strategji të zhvilluar mirë. Megjithatë, duke e lënë BE-në është e detyruar të zvogëlojë çdo ndikim të drejtpërdrejtë diplomatik që kemi, për shembull në kushtet që lidhen me aplikimet për anëtarësim. Ende duhet të shohim nëse, në fazën e ardhshme të bisedimeve në prill, ne mund ta ruajmë pozitën tonë në një formë të re të partneritetit. Kjo duhet të zbulohet ende. Si një mbetje, unë mund të dëshiroj vetëm FCO mirë në këtë përpjekje jetike. Duke folur për aplikimet për anëtarësim, unë dua të pyes diçka te Ministri, edhe pse ai nuk mund të ketë përgjigjen për momentin. Pse kemi shkuar prapa në liberalizimin e vizave të Kosovës? A po bëjmë çdo përpjekje përmes Zyrës së Jashtme dhe BE ndërsa ne jemi ende anëtarë për të lehtësuar këtë? Ajo po shkon prapa, jo përpara.Zotërinjtë e mi, gjithashtu përgëzoj mikun tim fisnik Lady Helic për sigurimin e këtij debati. Sigurisht që ministri im fisnik i jep mundësinë ministrit tim të përditësojë atë se çfarë përparimi është bërë në përmbushjen e angazhimeve të bëra në Samitin e Ballkanit Perëndimor vitin e kaluar, për të përcaktuar se si Mbretëria e Bashkuar duhet t’i përgjigjet paqëndrueshmërisë dhe pasigurisë në rajon në një kohë kur ne afrohemi gjithnjë e më shumë me largimin nga Bashkimi Evropian – siç kanë theksuar Zotëruesit e tjerë fisnikë – dhe për të vendosur politikën tonë në vendin tonë në një botë pas Brexit. Miku im fisnik Lady Helic është me të vërtetë një ekspert në çështje të tilla. Unë do të thosha se ajo është eksperti nëse nuk ishte për faktin se unë ende e kujtoj Zotin Eshdaun. Sigurisht do ta kujtoja atë, jo më pak sepse në hapjen e debatit të tij për Bosnjën dhe Hercegovinën në tetor 2014, ai i ndau mikun tim fisnik për diturinë dhe guximin e saj. Duke iu përgjigjur këtij debati, unë kam qenë shumë i vetëdijshëm për angazhimin e tij të pasionuar për zgjidhjen e sfidave në dukje të palejueshme. Ai ishte një djalë shumë i guximshëm, siç ishte ai kur mbajti zyrën e përfaqësuesit të lartë. Vetëm duhej të shiheshin nivelet e sigurisë duke ecur me të rreth korridoreve këtu pasi ai u largua nga ajo zyrë për të kuptuar atë që ai kalonte. Ai ishte një kritik i ashpër i vendbanimit të Daytonit të vitit 1995, të cilin ai vuri re se ishte i mirë për një ndërprerje të dhunës, por jo për krijimin e qeverisjes së qëndrueshme. Vlerësova mbështetjen e tij kur ishim në koalicion së bashku. Unë kam qenë gjithmonë i vetëdijshëm për kapiten Eshdaun. Ai ishte gjithmonë i sjellshëm, por djali, a mund të merrte me vete dhe të dilte në rrugën e tij. Me mungon ai. Si mik i fisnikja ime Lady Helic tha, ka pasur një përparim të përgjithshëm në të gjithë Ballkanin Perëndimor për të përmbushur sfidat me të cilat përballen. Kroacia është anëtare e BE. Serbia është një vend anëtarësues. Mali i Zi dhe Shqipëria janë shtete anëtare të NATO-s. Duke reflektuar mbi atë se Zoti Lordi Browne tha më parë, kur e vizitova Shqipërinë vitin e kaluar si një anëtar i Unionit Ndërparlamentar, politikanët nga e gjithë spektri politik siguroheshin që ne dinim se sa krenar janë ata të anëtarësimit aktiv në NATO dhe sa do të thotë për ta. Megjithatë, një vështrim në BBC dhe në gazetat rajonale gjatë dy javëve të fundit tregon se Lordi Eshdaun ishte i justifikuar në rezervat e tij për të ardhmen. Titujt kryesorë janë si më poshtë: “Mijëra marshojnë kundër udhëheqësit serb”; “Demonstruesit mblidhen për javën e pestë nëpër Serbi për të protestuar kundër Presidentit Vuçiç”; “Ëndërruesit e ushtrisë së Kosovës i qortojnë fqinjët e tyre serbë” duke votuar për të krijuar një ushtri; dhe “Kryeministri shqiptar Edi Rama ka shkarkuar gjysmën e kabinetit të tij në përgjigje të protestave masive të studentëve” kundër politikave të tij. Është e qartë se, siç jemi të vetëdijshëm, sfida të mëdha përballen me qeveritë në të gjithë Ballkanin Perëndimor.

Rajoni ende vuan nga trashëgimia e jostabilitetit të viteve ’90. Disa liderë politikë duket se synojnë të ndjekin objektivat e tyre nga ajo kohë, jo përmes luftimeve të hapura, por përmes mjeteve më subversive politike dhe diplomatike, duke përfshirë thirrjet për rivendosjen e kufijve kombëtarë dhe separatizmin. Kjo me të vërtetë do të destabilizonte rajonin. Prandaj isha i kënaqur të shihja mikun tim fisnik angazhimin e Ministrit në Deklaratën e tij në Shtëpinë më 24 maj: “Ne nuk e mbështesim rivendosjen e kufijve” – në Bosnjë dhe Hercegovinë, për shembull- “Dhe shqyrtoni çdo përpjekje për të shkëputur në mënyrë të njëanshme ose për të shfuqizuar çdo njësi të papranueshme” .- [Raporti zyrtar, 24/5/18; col. 1142.] Shpresoj se ai do të jetë në gjendje të përsërisë këto angazhime sot dhe që Qeveria të marrë të njëjtin mendim për përpjekjet e Serbisë për të ri-kufizuar kufijtë e saj me Kosovën. Vërejtja se Lordi Eshdaun nënshkroi një letër të hapur në gushtin e kaluar duke i kërkuar Federikës Mogherini të mos mbështeste shkëmbimin e tokës në Kosovë. Çfarë ka ndodhur me këtë? A kanë folur qeveria e Mbretërisë së Bashkuar me Mogherini në lidhje me të dhe ka marrë qëndrimin e BE-së? Unë pajtohem se kemi nevojë për sqarime për të. Refuzimi i disa shteteve anëtare të BE-së që ta njohin Kosovën si shtet i pavarur nga Serbia mbetet një kërcënim për stabilitetin e rajonit. Cilat biseda kanë qeveria jonë kohët e fundit me Spanjën, Sllovakinë, Qipron, Rumaninë dhe Greqinë për këtë? Ata janë refuzuesit. Vendet kandidate e shohin kërkimin e anëtarësimit në BE si një mënyrë për të inkurajuar reformën në praktikat korruptive. Kosova ka një aspiratë të gjatë jo vetëm për t’u bashkuar me BE por për t’u bashkuar me NATO-n. Sidoqoftë, anëtarësimi në NATO është një problem. Edhe pse bashkëpunimi do të sjellë siguri për Kosovën dhe të tjerët në rajon, katër anëtarë të NATO-s nuk e njohin Kosovën si shtet. Prandaj, negociatat e anëtarësimit nuk mund të zbresin nga blloqet e fillimit. A kanë folur qeveria me ato vende në NATO që kanë refuzuar ta pranojnë Kosovën si shtet? Këto janë Greqia, Rumania, Sllovakia dhe Spanja.Unë kam vizituar vendet e Ballkanit Perëndimor gjatë pesë viteve të fundit, kryesisht si Ministër, por edhe si turist dhe, së fundi, si një Back-Bencher. Më kujtohet një koment i bërë nga Zoti Eshdaun – që Ballkani Perëndimor të marrë nën lëkurën tuaj. E kuptoj saktësisht se çfarë donte të thoshte. Ne me të vërtetë kujdesemi për to. Unë kam qenë në gjendje të mësoj më shumë për mbështetjen dhe inkurajimin që Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar i ka dhënë për një kohë kaq të gjatë në rajon, si dhe për nevojën për të trajtuar sfidat e qeverisjes së rrënjosur thellë dhe për të çrrënjosur korrupsionin. Nuk është vetëm në qeveri dhe biznes, por edhe në gjyqësor. E di që kemi bërë punë në reformimin e gjyqësorit. Baronesha fisnike, zonja Barker, tashmë i është referuar EULEX-it. Para takimit të Ballkanit në Britaninë e Madhe vitin e kaluar, sekretari ynë i jashtëm dha një angazhim që Britania e Madhe, “Do të përfshijë marrjen e nismave … për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar serioz”. A do të ma përditësojë sot mysafirin tim fisnik në Shtëpinë e Progresit në veçanti për ato nisma? Para se të flasim për çështjen e vërtetë të asaj që bëjmë më pas, nuk mund ta lë konsideratën e rajonit pa ngritur çështjen vitale të ndikimit të dhunës seksuale në konflikt, e cila u zhvillua në masë në vitet 1990. Stigma që rrethon dhunimin e kohës së luftës dhe izolimi i viktimave – në mjedisin e tyre lokal dhe madje brenda familjeve të tyre – kanë lënë kaq shumë kufizime nga pjesëmarrja në shoqërinë civile, ekonomikisht dhe kulturore. Kjo thjesht nuk ndihmon stabilitetin shoqëror

Unë kam qenë i nderuar që jam përfaqësuesi special i Kryeministrit për Parandalimin e Nismës për Dhunën Seksuale. I jap nderime të mbijetuarve për guximin dhe dinjitetin e tyre. Gjatë gjithë kohës time atje, ishte një përvojë e përulur për të dëgjuar tregimet e tyre të jetës dhe tmerret që kishin përjetuar. Unë kurrë nuk do t’i harroj ato, asnjë prej tyre. Unë u sigurova kur miku im fisnik Ministri u emërua në atë pozitë kur u transferova në Departamentin për Dalje në Bashkimin Evropian. Ai ka treguar udhëheqje shembullore. Falënderoj atë për këtë. Unë do të isha mirënjohës nëse ai mund të përditësonte Shtëpinë e sotme në punën e Britanisë së Madhe për Parandalimin e Iniciativës së Dhunës Seksuale në të gjithë Ballkanin, ku puna e Qeverisë ka treguar rëndësinë e Zyrës së Jashtme si departament kryesor në iniciativë, duke punuar në bashkëpunim me Ministrinë të Mbrojtjes dhe, në vende të tjera që kanë të drejtë për ODA, me DfID. Isha pak i befasuar fundjavën e kaluar – ta tregoja butësisht – të lexoja raportin nga miku im i nderuar Sekretari i Shtetit për vizitën e tij në Sudanin e Jugut. E përshëndeta vizitën e tij. Mendova se ishte e mrekullueshme që ai shkoi në Juba, Malakal dhe Bentiu. Por kur ai dha intervistën e tij, ai tha se në vend që të shihte Ministrinë e Jashtme që kryesonte këtë iniciativë:”Unë e shoh mbrojtjen si departamentin që çon në këtë në të gjithë qeverinë dhe ndërkombëtarisht”. A mundet ministri i mi fisnik të qartësojë kush është në krye? Është e rëndësishme të dini se kush, përndryshe ju nuk mund t’i dorëzoni gjërat me sukses.Stabiliteti i rajonit është jetik për Mbretërinë e Bashkuar për arsyet e qarta të përcaktuara nga ambasadori ynë në Malin e Zi, Alison Kemp. Zotëruesi fisnik, Zoti Browne, i referohej faktit se ajo bëri një fjalim në të cilin tha se si pjesë e historisë sonë kemi mësuar se nëse ke jostabilitet atje, kjo është një rrezik për ne drejtpërdrejt. Njerëzit në pragun e kuptojnë këtë. Me të vërtetë ka rëndësi. Është jetike që ne të punojmë për të ndihmuar vendet në rajon të jenë të qëndrueshme dhe t’i ndihmojmë ata në rrugën e tyre euroatlantike. Kjo është rruga përpara. Për momentin sekretari ynë i jashtëm po kërkon shumë pozicionin tonë në postin botëror Brexit. Javën e kaluar, ai ishte në Singapor dhe ai vendosi vizionin e tij për të ardhmen. Ai theksoi se lidhjet e Britanisë në të gjithë botën janë më të forta se çdo komb tjetër me përmasa ose pasuri të krahasueshme. Ai tha: “Këto lidhje janë arsyeja pse roli i Britanisë pas Brexit duhet të jetë që të veprojë si një zinxhir i padukshëm që lidh të gjitha demokracitë e botës” në mbështetje të rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla. Ai vazhdoi të thotë se Mbretëria e Bashkuar, “Është në një moment historik të rëndësishëm, balanca globale e pushtetit është duke u zhvendosur edhe një herë dhe pas Brexit vendi ynë brenda tij … po ashtu”. Natyrisht, pyetja nga të gjithë ne është: kundër këtij sfondi të së ardhmes, brenda asaj narrative, ku qëndron qasja jonë ndaj Ballkanit Perëndimor?Zotërinjtë e mi, edhe unë e përgëzoj baroneshën fisnike, Lady Helic, për ta marrë këtë debat me një kohë kaq të përsosur. Është pothuajse një vit deri në ditën kur Komiteti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare të Lordships, mbi të cilin shërbeu ajo, unë dhe baronesha fisnike, Lady Anelay, prodhoi një raport për Ballkanin perëndimor – një raport që unë sugjeroj, ka qëndruar testin e kohës në mënyrë të arsyeshme mirë. Është një brez i shkëlqyeshëm për nisjen e debatit. Debati është gjithashtu jashtëzakonisht i duhur, sepse ofron një mundësi për t’i dhënë haraç Zotit Eshdaun, kontributi i të cilit në paqe dhe stabilitet në Ballkan ishte kaq i jashtëzakonshëm. Mbaj mend kur Pedi Eshdaun erdhi në Nju Jork në vitin 1994, kur isha përfaqësues i MB në Këshillin e Sigurimit dhe më tregoi në asnjë mënyrë të pasigurt – ai nuk bëri të paqartë – se politika e Qeverisë së Madhërisë së saj nuk ishte e mirë dhe duhej të ishte larg më të fuqishme ndaj serbëve të Bosnjës dhe mbështetësve të tyre në Beograd. Ai kishte të drejtë, siç treguan ngjarjet e tmerrshme në Srebrenicë vitin e ardhshëm. Në atë kohë, kontributi i tij i madh ende qëndron në të ardhmen. Tani që ai nuk është më me ne, nuk duhet harruar.Duke shikuar në Ballkanin perëndimor, unë sugjeroj që ne duhet të drejtojmë diku midis ekstremeve binjake të vetëkënaqësisë dhe zemërimit të tepruar për situatën atje. Kënaqësia dhe neglizhenca sigurisht që nuk janë udhëzime të mira politike në Ballkan, edhe nëse largoheni nga njëra anë fakti se këto dy karakteristika arritën të kontribuojnë në tre luftëra në shekullin e fundit, gjë që është një vlerësim i madh. Edhe tani ka shumë për t’u shqetësuar në Ballkan: Bosnja po bën pak përparim, nëse ka ndonjë, drejt shtetësisë praktike; Marrëveshja e lavdërueshme e Maqedonisë për t’i dhënë fund mosmarrëveshjes me Greqinë mbi emrin e saj varet nga një fije; Mali i Zi po destabilizohet nga ndërhyrja ruse; dhe Kosova është një plagë e pashërueshme. Në të gjitha këto vende, ju keni korrupsion, rrjete serioze ndërkombëtare të krimit, kapjen e shtetit, në disa raste, dhe emigrimin masiv nga më të mirët dhe më të zgjuarit që nuk mendojnë se vendet e tyre u ofrojnë atyre mundësi të mjaftueshme. Të gjithë këta faktorë e kuptojnë energjinë e çdo shteti në rajon për të bërë një të ardhme më të mirë për qytetarët e saj. Çfarë duhet të bëhet? Së pari, aspiratat e të gjitha këtyre vendeve për t’u bashkuar me BE dhe NATO – natyrisht, Serbia nuk e dëshiron këtë – duhet të inkurajohet në një mënyrë rigoroze, por aktive. Mjerisht, ne nuk jemi më të vendosur për ta bërë këtë sa i përket BE-së, por një arsye tjetër për të zhgënjyer dhe të marrë në pyetje mençurinë e largimit nga BE. Kjo temë është duke u diskutuar në Dhomën Kryesore në një gjatësi të madhe, kështu që unë nuk do të vazhdoj tani.Së dyti, ne duhet të jemi vigjilentë rreth ndërhyrjes së jashtme në rajon. Kjo ka qenë gjithmonë një faktor dhe ishte një faktor i madh në nxitjen e këtyre tri luftërave që shpërfillën Ballkanin perëndimor, vranë kaq shumë njerëz atje dhe shkatërruan kaq shumë prosperitet. Natyrisht, një ndërhyrje që duhet të shikojmë nga afër është Rusia, por gjithashtu, ndoshta pak më shumë fshehtësi, Kina, e cila duket se po kërkon të përdorë investimet në rajon si një ndikim prapa në vendimmarrjen e BE-së. Së treti, ne duhet të ndihmojmë të gjithë ata në rajon, politikat e të cilëve përqendrohen në forcimin e lirisë së fjalës, sundimit të ligjit dhe demokracisë së vërtetë. Së katërti, unë bashkohem me të tjerë që e kanë thënë këtë, duhet të jemi të kujdesshëm për të inkurajuar atë që unë do t’i quaja zgjidhje magjike-potions me shkëmbimet e tokës. Kohët e fundit, sugjerimet janë bërë nga presidentët e Serbisë dhe Kosovës. Unë mendoj se disa në Perëndim – veçanërisht në Uashington – ishin pak më të shpejtë se kjo ishte një ide e mirë. Kjo zgjidhje është rezistuar nga shumë, jo vetëm në Serbi dhe Kosovë; ne në Komitetin e Marrëdhënieve Ndërkombëtare u vizituan kohët e fundit nga parlamentarët nga grupet e të gjitha partive në Prishtinë, të cilët gjithashtu mendonin se ishte një ide e kalbur. Unë nuk jam i sigurt se Presidenti i tyre ka një mbështetje të madhe kur ai e shtyn përpara. Ndërsa të tjerët, duke përfshirë edhe baroneshën fisnike, Lady Helic, kanë përmendur, rreziku i ngjitjes në vende të tjera të rajonit – veçanërisht në Bosnje – është me të vërtetë serioze.Detyra më urgjente dhe e vështirë për këtë vend është të shpërndahet pikëpamja, në të cilën anëtarët e komisionit tonë të cilët shkuan në pjesë të ndryshme të Ballkanit kur e shkruajmë atë raport ishin të ekspozuar, që duke votuar për t’u larguar nga BE, prapa në këtë rajon. Detyra e thyerjes së këtij perceptimi nuk është e lehtë. Nuk mund të bëhet vetëm me fjalë të ngrohta dhe mohim. Sigurisht që nuk u bë më e lehtë kur Sekretari i Jashtëm i atëhershëm zgjodhi të jepte dorëheqjen e tij, “A të kam lajme për ty”, në ditën e samitit të Ballkanit dhe nuk u paraqit në samitin që ai duhej të kryesonte mbi. Unë imagjinoj që ne mund ta dorëzojmë atë në faqet e historisë, ose të paktën një shënim. Kjo çështje ka nevojë për bashkëpunim të ngushtë me BE dhe përkushtim ndaj një programi shumëvjeçar të veprimit në një sërë fushash të cilat unë dhe të tjerët i kemi përmendur – një ide e cila së pari e pa dritën e ditës në raportin e International Komiteti i Marrëdhënieve. Kur Ministri i përgjigjet këtij debati, do të ishte mirë të dëgjojmë se çfarë ka vënë qeveria pas takimit të Ballkanit Perëndimor këtu në Londër dhe atë që ata propozojnë për të ardhmen.Zotërinjve të mi, i jap nderime mikes sime fisnike Lady Helic për punën e saj në Ballkanin Perëndimor, veçanërisht për dhunën seksuale. Ajo sjell një pasuri të madhe dijesh në këtë debat, jo pak nga rrëfimi i saj i guximit. Unë pajtohem me të se mungesa e Lordit Eshdaun nga ky debat është ndjerë fuqimisht. Unë e di se ai dhe baronesha fisnike kishin shumë admirim për njëri-tjetrin. Është e pamohueshme që Ballkani Perëndimor ka bërë një rrugë të gjatë që nga vitet 1990 kur rajoni iu nënshtrua disa nga dhuna më e keqe e shekullit të 20-të. Në 10 vitet e fundit, prosperiteti i përgjithshëm në rajon ka filluar të përmirësohet dhe paqja ka mundësuar shumë që të fillojnë rindërtimin e jetës dhe mjeteve të jetesës. Ne e dimë pa dyshim se siguria dhe siguria janë themelet e krijimit të prosperitetit për njerëzit dhe kombet dhe ka një potencial të madh për rajonin që të vazhdojë të ndërtojë mbi këtë themel, por paqja nuk ka sjellë pajtimin e thellë dhe stabilitetin e kërkuar për kombet dhe rajoni të lulëzojë. Mungesa e dhunës nuk ka për qëllim që rajoni të jetë pa sfida të rëndësishme. Ajo ende është e turbulluar nga problemet e thella ekonomike, politike dhe sociale dhe përkundër progresit, vendet e Ballkanit Perëndimor ende renditen më të ultat nga vendet evropiane në Indeksin e Prosperitetit Legatum, në të cilin deklaroj një interes.Siç kemi dëgjuar, rajoni mbetet i bllokuar nga stanjacioni kronik ekonomik dhe sfidat shoqërore që pasojnë, mosmarrëveshjet dypalëshe, si ajo e pavarësisë midis Serbisë dhe Kosovës, tensionet etnike dhe çështjet politike që do të thotë përparim nuk mund të merren si e mirëqenë. Ekonomikisht, Ballkani Perëndimor po përjeton rritje në të gjithë rajonin rreth 3.5% në vit, por kjo rritje është e brishtë pasi rajoni nuk ka bazë për një rritje të qëndrueshme ekonomike afatgjatë. Në përgjithësi, në të gjithë Evropën Lindore, produktiviteti po rritet, por Ballkani Perëndimor po mbetet prapa pjesës tjetër të rajonit. Prodhimi i Shqipërisë për punëtor midis 2010 dhe 2018 ishte pothuajse gjysma e asaj të Kroacisë dhe Hungarisë, dhe kompleksiteti ekonomik, nivelet e sipërmarrjes dhe investimet kapitale janë të gjitha të ulëta krahasuar me pjesën tjetër të rajonit. Bosnja dhe Hercegovina, Maqedonia dhe Serbia kanë parë të gjitha eksportet e tyre të rriten, por rritja e konsumit dhe projektet e mëdha të infrastrukturës kanë çuar në importimin e më shumë mallrave, duke ngadalësuar rritjen. Kjo ka pasoja të pashmangshme, siç kemi dëgjuar, me papunësinë e mbetur në nivel të lartë në të gjithë rajonin, veçanërisht në Maqedoni, ku norma është gati 25%. Papunësia e të rinjve është një shqetësim i veçantë, me norma që shkojnë nga 30% në Malin e Zi në 50% në Maqedoni dhe mbi 54% në Bosnje dhe Herzegovinë. Kjo është shkalla e dytë më e lartë e papunësisë së të rinjve në botë. Ne e dimë dëshpërimin dhe mungesën e shpresës që kjo mungesë e qëllimit dhe e mundësive sjell, ndërsa të rinjtë përballen çdo ditë nga refuzimi nga punëdhënësit. Kjo, nga ana tjetër, po nxit migrimin e rëndësishëm ekonomik në të gjithë rajonin, pasi njerëzit kërkojnë mundësi diku tjetër. Migrimi neto larg Shqipërisë midis 2000 dhe 2015 ishte pothuajse 16% e popullsisë.

Ky është një problem që prek jo vetëm të rinjtë. Në të gjithë rajonin njerëzit po humbasin besim në ekonomitë e tyre kombëtare për të ofruar mundësitë që do t’u lejojnë atyre të lulëzojnë. Rreth 43% e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor kanë konsideruar emigrim. Kjo do të ketë implikime afatgjata për forcimin e ekonomive të tyre, pasi njerëzit e talentuar zhduken. Pa punën e thellë të pajtimit dhe nën presionin e ekonomive në stanjacion, tensionet etnike mbeten të larta dhe shoqëria është e ndarë në të gjithë rajonin, pavarësisht nga kalimi i kohës që nga konflikti aktiv. Megjithëse kufijtë zyrtar midis bashkësive nuk ekzistojnë më në Bosnje dhe Herzegovinë, realiteti është një shoqëri e ndarë nga normat që nuk kanë ndryshuar me kalimin e kohës. Pajtimi i vërtetë midis komuniteteve nuk ka hyrë në rrënjë, duke shtuar se rreth 220 deri në 330 luftëtarë të huaj boshnjakë udhëtuan në zonat e konfliktit në Irak dhe Siri. Kur mendoni se pothuajse dy të tretat e të gjitha konflikteve të armatosura që përfunduan në fillim të viteve 2000 kishin rënë pezull brenda pesë vjetësh, kjo tregon brishtësinë e paqes nëse nuk është ndërtuar dhe arritur pajtimi afatgjatë. Pse kjo na shqetëson në Mbretërinë e Bashkuar, kur ne jemi një komb që disa do të argumentonin, është gjeografikisht larg nga Ballkani Perëndimor? Nëse paqëndrueshmëria ekonomike, shoqërore dhe politike nuk na motivon të mbështesim këtë rajon të botës, atëherë ndoshta mbingarkesa në rrugët tona mund të jetë e mjaftueshme për të na lëvizur për të mbetur e angazhuar për të vepruar në këtë rajon.Vendet e Ballkanit Perëndimor shënojnë shumë keq në treguesit e sundimit të ligjit të Bankës Botërore dhe besimi në pavarësinë e gjyqësorit është i dobët. E shoqëruar me qeverisje të dobët në përgjithësi, kjo ka krijuar hapësirë për krimin e organizuar – duke përfshirë, siç kemi dëgjuar, drogat dhe trafikimi njerëzor – të lulëzojnë. Kryerja e një Ballkani Perëndimor të qëndrueshëm është jetësore për sigurinë e Evropës në tërësi, por është gjithashtu çelësi për të siguruar që rezultatet e krimit të organizuar dhe radikalizimit të mos përfundojnë në rrugët tona. Prandaj, përgëzoj Qeverinë për angazhimin e tyre, duke pothuajse dyfishuar fondet për rajonin në 80 milionë funte në vitet 2020-21 përmes Fondit të Konfliktit, Stabilitetit dhe Sigurisë. Përveç kësaj, puna që po bëjmë për të forcuar sektorin e sundimit të ligjit dhe të drejtësisë është një hap në drejtimin e duhur, por shtoj pyetjen time për shumë që Lordët fisnikë kanë pyetur nëse Qeveria planifikon të vazhdojë angazhimin tonë në këtë rajon të botës kur largohemi nga Bashkimi Evropian. Kjo është një demonstrim i rëndësishëm i Britanisë së Madhe si Britania e Madhe dhe realizimi i partneritetit tonë të ardhshëm në Evropë, si brenda dhe jashtë Bashkimit Evropian.

Zotërinjtë e mi, edhe unë falënderoj baroneshën e nderuar, zonjën Helic, për këtë debat shumë të duhur. Sigurisht, po ashtu e përsëris mantra se një Ballkan Perëndimor i sigurt dhe i qëndrueshëm do të thotë një Evropë e sigurt dhe e qëndrueshme. Siç tha ministri në debatin e mëparshëm, ne kemi një interes të përbashkët për të punuar së bashku për të rritur stabilitetin dhe për të ndihmuar rajonin në rrugën e saj euroatlantike. Natyrisht, si Lordi fisnik, tha Zoti Hannay, është pak më shumë se një vit që kur kemi pasur raportin e Komitetit të Përzgjedhjes së Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Ballkanin Perëndimor. Pas kësaj, në maj kemi pasur debatin mbi raportin, i cili ishte shumë me kohë, pasi ajo erdhi shpejt pas takimit të Ballkanit Perëndimor në Sofje dhe pas vizitës së parë në rajon nga një Kryeministër Britanik për më shumë se 20 vjet. Siç kemi dëgjuar, fatkeqësisht, ne sot mungojnë një person i cili kontribuoi në atë debat në maj. Unë gjithashtu i jap një haraç të ndjerit Zot Eshdaun, veçanërisht për punën e tij si përfaqësues i lartë në Bosnje. Ai ishte një njeri i guximshëm dhe këmbëngulës. Ai nuk i mbajti mendimet e tij sa herë që i duhej të dëgjoheshin. Ndërsa baronesha fisnike, zonja Helic, tha se nuk e kishte lënë Bosnjen në vitin 2006, situata mund të kishte qenë shumë më e mirë se ajo që është sot. Ai duhet të jetë krenar për atë që ai dhe ky vend kontribuan në stabilizimin e vendit. Sigurisht, nuk duhet të harrojmë 72 ushtarët britanikë që dhanë jetën e tyre duke ndërtuar atë stabilitet.

Siç na tha Lorda Eshdaun në atë debat, ai ndihej shumë fort se puna e tij ishte dëmtuar ashpër në rajon nga ndryshimi i politikës së BE-së në vitin 2006, duke lënë gjithçka në pronësi lokale, siç përmendi baronesha fisnike. Bosnja nuk ishte e qëndrueshme, me nacionalizëm në rritje dhe shkëputje një kërcënim më të madh se kurrë më parë. Kjo është një pikëpamje e reflektuar në debatin e sotëm dhe shumë në debatin e majit. Siç e përmendi edhe baronezja fisnike, ne kemi çlirimin e SHBA-ve dhe, siç kanë përmendur Zotëruesit e tjerë fisnikë, rritja e ndikimit rus që ne u përqendruam në maj nuk është zvogëluar. Në maj, ministri na tha se ishte në dijeni të kërcënimit dhe të ditur të nevojës për ta trajtuar atë, duke përsëritur mantrën e Kryeministrit se ajo që na nevojitej ishte një lloj “politikë e angazhimit dhe e kujdesit”. Ai përmendi nevojën për të vazhduar angazhimin përmes Bordit Drejtues të Këshillit të Zbatimit të Paqes të Bosnjës me Rusinë. Unë shpresoj se ai mund të na tregojë se si ka qenë efektiv që nga debati i fundit në maj – si kemi qenë të angazhuar me Rusinë për të trajtuar çështjet e dëgjuara në debat?

Të gjithë Zotëruesit fisnik përmendën situatën me Serbinë dhe Kosovën. Unë nuk do të shkoj në pikat specifike, por ne kemi pasur pak përparim në dialogun e sponsorizuar nga BE që nga viti 2013. Në dhjetor, Parlamenti i Kosovës votoi për të miratuar një ushtri prej 5,000 personash. Ne gjithashtu kemi situatën në NATO, të përmendur nga baronesha fisnike, Lady Anelay. Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s e quajti masën e Parlamentit të Kosovës një vendim “të paimagjinueshëm”. Kam parë përgjigjen e Mbretërisë së Bashkuar ndaj tij, por a mund të na thotë ministri se si Mbretëria e Bashkuar po punon nëpërmjet NATO-s për të adresuar këtë çështje? Gjëja më e mirë për debatin e sotëm është se kjo na jep një mundësi jo vetëm për të reflektuar mbi debatin që kishim në maj, por për të shqyrtuar se cilat ishin pritjet tona dhe aspiratat për samitin në korrik. Të gjithë përmendëm shpresat tona. Tani kemi mundësinë të gjykojmë se çfarë na tha ministri në maj dhe të shohim se çfarë u dha. Në mënyrën e tij karakteristike, Ministri na la në një shënim optimist, duke thënë se ne do të përdorim samitin në Londër për të punuar me partnerët tanë për të adresuar të gjitha shqetësimet e ngritura nga Lordët fisnikë. Raporti i komisionit vitin e kaluar theksoi nevojën që ne ta shfrytëzojmë rastin për të siguruar që kontributi ynë është të mbështesë stabilitetin, demokracinë, sundimin e ligjit dhe prosperitetin në çdo çështje që është adresuar sot. Konkluzionet e samitit ishin për përparim më të madh në këto tri fusha vendimtare: rritjen e stabilitetit ekonomik, forcimin e bashkëpunimit të sigurisë dhe lehtësimin e bashkëpunimit politik. Pavarësisht nga këto aspirata të mëdha, nuk ka dyshim se ka pasur kritika. Disa mendonin se nuk ishte më shumë se një mundësi fotografie. Është e qartë se vendi i Londrës dhe preokupimi ynë me Brexit kishin një ndikim, siç përmendi Zoti Lordi, Hannay. Ju duhet të adresoni çështjen se një vend që po largohet nga BE është duke u përpjekur të mbajë një takim që ka për qëllim inkurajimin e të tjerëve për t’u bashkuar me të. Kjo, në mënyrë të qartë, është një çështje që duhet të jetë skeptike. Si Lord Lordi, tha Zoti, në ditën e samitit, sekretari ynë i jashtëm, i cili duhej të mirëpriste ministrat, kishte dhënë dorëheqjen. Flisni për kohën. Theresa mund të gjendet edhe në një situatë ku ajo po i drejtohej Parlamentit për të mbrojtur pozitën e Qeverisë së saj. Natyrisht, nuk ka dyshim se për disa njerëz, kjo tregoi se gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor nuk janë prioritet për Mbretërinë e Bashkuar, veçanërisht kur qeveria dukej aq e paqëndrueshme. Ka pasur komente të mediave sociale. Kam lexuar një nga profesor Bechev, një specialist në këtë fushë, që liderët e Ballkanit po vinin në Londër për të ligjëruar Mbretërinë e Bashkuar për stabilitetin politik. Por ekziston një çështje serioze. Ne promovojmë pranimin për arsye shumë të mira: është një mekanizëm për ndërtimin e demokracisë dhe përkushtimit ndaj sundimit të ligjit. Ajo ka qenë një proces i provuar dhe i testuar. Në debatin tonë të mëparshëm, nuk e nënvlerësuam problemin që ka ky proces i pranimit. Ndonjëherë është bërë shumë shpejt dhe disa nga garancitë apo angazhimet nuk mund të dorëzohen. Zoti Eshdaun në veçanti e bëri të qartë se ne nuk e konsideronim rajonin në tërësi në atë proces të pranimit. Lejimi i disa vendeve në BE më shpejt se të tjerët krijoi tensionet e veta. E di se ai u përqëndrua në atë në debatin tonë të mëparshëm.Unë nuk jam plotësisht pesimist. Fakti është se takimi i Londrës arriti disa rezultate shumë pozitive. Ne kemi dëgjuar për ta sot. Patjetër kemi pasur disa deklarata të rëndësishme të nënshkruara mbi marrëdhëniet rajonale dhe të mira fqinjësore, personat e zhdukur dhe një deklaratë të përbashkët për krimet e luftës. Jam krejtësisht dakord me baroneshën e nderuar, zonja Anelay, për parandalimin e dhunës seksuale në Iniciativën e Konfliktit dhe se si i trajtojmë ato çështje, veçanërisht në kontekstin e rajonit. Unë kam qenë veçanërisht i kënaqur që shohim një dyfishim të fondeve për rajonin nga Fondi i Konfliktit, Sigurisë dhe Stabilitetit, si dhe një dyfishim i stafit në Mbretërinë e Bashkuar që merret me çështjet e sigurisë dhe 10 milion dollarë për edukimin digjital në mesin e të rinjve. Dua të përqendrohem në një element tjetër të samitit, të cilin e përmendi ministri në debatin tonë në maj, dhe të cilat baronezët fisnikë, Lady Helic dhe Lady Barker, kanë ngritur: rolin e shoqërisë civile. Miku im fisnik Zoti Browne përmendi nevojën e rëndësishme për të parë angazhimin politik si jo vetëm me qeveritë. Po ashtu është edhe për politikanët dhe parlamentarët. Duhet të kemi angazhim të gjerë. Do të përqendrohem në shoqërinë civile. Zotëria fisnik, Zoti Ahmad, tha para takimit se do të punonim ngushtë me shoqërinë civile dhe grupet e të rinjve për të zhvilluar axhendën e samitit dhe për të siguruar që shoqëria civile dhe të rinjtë nga rajoni ishin të përfaqësuara mirë dhe, më e rëndësishmja, udhëheqësit në samitin. Siç kemi parë nga raporti, 140 përfaqësues të shoqërisë civile dhe të rinjve morën pjesë në samitin e Londrës për shoqërinë civile dhe forumin e të rinjve. Dua të dëgjoj nga ministri saktësisht se si kjo zë u dëgjua nga politikanët. Si e bëmë këtë? Si e arritëm atë? Unë e di se njoftimi prej 4 milion dollarë për të zgjeruar aktivitetet e Fondacionit Westminster për Demokraci është një lajm i mirë dhe sigurisht që unë e mirëprita. Përsëri theksoj se DRD është duke u përqendruar tek partitë, parlamentarët dhe votuesit, por unë kam ngritur me kreun e WFD se duhet të shohim shoqërinë civile dhe ndërtimin e demokracisë në terma më të gjera.Në kongresin e Partisë së Socialistëve Evropianë në Lisbonë në nëntor, por edhe në një numër iniciativash të WFD, u takova me parlamentarë për të folur rreth asaj se si ata angazhohen me shoqërinë civile, veçanërisht për çështjet e diversitetit dhe se si ne angazhohemi dhe mbrojmë LGBT drejtat. Unë jam i etur për të parë nëse ekziston përfaqësimi LGBT në forumet e shoqërisë civile në samit. E di vlerën që mund të ketë kjo lloj pune, sepse u mundëson njerëzve të dëgjojnë zëra që normalisht nuk dëgjojnë. Kjo është e vërtetë për rëndësinë e përfshirjes së grave në shoqërinë civile. Kjo është një çështje tjetër rreth asaj se si kanë ndryshuar partitë politike. Shpresoj që Zoti fisnik na jep një tregues për këtë. Ky ka qenë një debat i jashtëzakonshëm në kohë. Shpresoj që baroneshja e nderuar, zonja Helic, vazhdon të sigurojë që ne kemi këtë debat në mënyrë që të mund të monitorojmë progresin tonë. Një nga gjërat që u tha ishte se do të punonim me Poloninë në samitin e ardhshëm, jo vetëm në atë se si i vlerësojmë pikat e veprimit nga ky samit, por se si ndërtojmë atë të ardhshëm. Unë jam i etshëm të dëgjoj nga ministri saktësisht se çfarë angazhimi kemi me Poloninë tani për të siguruar që kjo punë vazhdon dhe se jemi plotësisht të angazhuar.Zotërinjtë e mi, filloj duke i bërë jehonë dhe duke iu bashkuar tributeve me Zotin Eshdaun të respektuar. Ai tha për veten se jeta e tij, “U ndërthur me fatin dhe të ardhmen … të Bosnjës dhe Hercegovinës dhe njerëzve të saj të jashtëzakonshëm”. Siç kemi dëgjuar, dhe unë i bashkoj tributet e Lordëve të tjerë fisnikë për rolin e tij, ai u respektua dhe u respektua gjerësisht, jo vetëm brenda partisë së tij, por në të gjithë Parlamentin. Ai u respektua dhe u respektua gjerësisht në rajon në të cilin ai luajti një rol të rëndësishëm, dhe mungesa e tij ndihet nga të gjithë ne. Ai luajti një rol jetësor në nxitjen e veprimeve ndërkombëtare gjatë konflikteve që ndoqën shpërbërjen e ish-Jugosllavisë dhe kontributi i tij personal për stabilitetin dhe sigurinë e rajonit, si Përfaqësues i Lartë për Bosnje dhe Herzegovinën, është pranuar me të drejtë nga shumë në atë vend dhe më gjerë. Kontributi i tij i përgjithshëm në Ballkanin Perëndimor dhe në Shtëpinë e Lordships tuaj nuk do të harrohet.Prandaj, është e drejtë që të takohemi pas vdekjes së tij të trishtuar për një debat që është paraqitur nga mikja ime fisnike Lady Helic. Ajo nuk është vetëm një mik fisnik, por një mik i cili ka qenë një mbështetje e madhe, veçanërisht në punën time, si mik i fisnikja ime Lady Anelay përmendur, si Përfaqësues Special i Kryeministrit për Parandalimin e Dhunës Seksuale në Konflikt, me një angazhim të gjatë për të rajonin dhe një pasqyrë të madhe në sfidat me të cilat ballafaqohet. Për ata që nganjëherë thonë se konflikti i Bosnjes ishte disa dekada më parë dhe është harruar, them se duhet të lexojnë kontributet e Shtëpisë suaj të zotërimeve, dhe në veçanti kontributet e mikut tim fisnik, dhe se miti do të vihet për të pushuar. Është e drejtë që ne të vazhdojmë të përqendrohemi në këtë rajon të rëndësishëm dhe falënderoj mikun tim fisnik, me të vërtetë të gjithë Zotëruesit fisnikë, për kontributin e tyre të kujdesshëm, inteligjent dhe gjithashtu të përzemërt gjatë debatit sot.Miku im fisnik bëri një sugjerim në lidhje me udhëheqësit e rinj dhe çështja e rinisë erdhi në një numër kontributesh. Është një nga mënyrat në të cilat mund të mbahet mend trashëgimia – kontributet – e Zotit Ashdown. Do të heq mendimin e kujdesshëm të baroneshës fisnike dhe të diskutoj me të se sa më e mirë për të shënuar dhe për të kujtuar kontributet e Zotit Eshdaun në këtë fushë. Për vetë debatin, unë jam mirënjohës për të gjithë Zotëruesit fisnikë për kontributin e tyre. Siç u dëshmua më shumë se një herë në shekullin e 20, paqëndrueshmëria dhe pasiguria në Ballkanin Perëndimor mund të kenë implikime serioze për të gjithë kontinentin dhe për Mbretërinë e Bashkuar. Unë bashkohem me Lordin fisnik, Lord Collins, duke u dhënë falje ushtarakëve dhe shërbëtorëve tanë që humbën jetën në vitet 1990, dhe atyre që shërbyen nga vende të tjera dhe duke kujtuar ata që paguanin një çmim të rëndë për shpërbërjen e ish-Jugosllavi. Është e rëndësishme që ne të vazhdojmë të punojmë drejt sigurimit të stabilitetit në rajon. Mbretëria e Bashkuar, siç është pranuar nga disa Lordë fisnikë, ka qenë në ballë të ndihmës së vendeve të tranzicionit të Ballkanit Perëndimor drejt demokracisë paqësore dhe të qëndrueshme. Të gjashtë vendet që përbëjnë rajonin sot kanë bërë përparim drejt standardeve evropiane të qeverisjes politike dhe ekonomike. Mali i Zi dhe Shqipëria tani janë aleatë të NATO-s. Shpresojmë që Maqedonia së shpejti do të bashkohet me NATO-n, pasi të jetë ratifikuar marrëveshja e Prespës. Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina janë gradualisht – mbetet ende shumë punë për të bërë – duke zhvilluar një marrëdhënie më të ngushtë me NATO-n, secila trupa që kontribuon në operacionet e BE-së në vendet që kanë rëndësi për sigurinë tonë, duke përfshirë zona të tjera të konfliktit si Somalia dhe Kosova Forcat e sigurisë në Mbretërinë e Bashkuar gëzojnë një partneritet të ngushtë që përfshin trajnimin e përbashkët. Pashë praninë dhe respektin e fortë që Mbretëria e Bashkuar ka në Kosovë, kur isha i kënaqur që u bashkua me mikun tim fisnik Lady Helic në një vizitë atje vitin e kaluarSidoqoftë, siç e kemi dëgjuar, duke përfshirë edhe nga shoku im fisnik Lady Stroud, vazhdojnë sfida serioze, dhe jo vetëm ato ekonomike. Nëse mbeten të pazgjidhura, ato nuk mund të dëmtojnë progresin e bërë nga vendet e rajonit në integrimin euroatlantik, por ndikojnë negativisht në sigurinë evropiane si një e tërë – një pikë e bërë nga Zoti fisnik, Zoti Hannay. Siç e bëri të qartë kryeministri në takimin e Ballkanit Perëndimor vitin e kaluar, të cilin e ndoqa – do t’i referohem edhe më tej për një moment – kjo është thelbi i strategjisë sonë në rajon. Qeveria është e përkushtuar që t’i ndihmojë vendet e rajonit të kapërcejnë këto sfida – qoftë në fushën e ekonomisë, sigurisë apo stabilitetit më të madh – dhe të bëjnë përparim në rrugën e tyre euroatlantike. Ky angazhim do të mbetet i palëkundur pasi të largohemi nga Bashkimi Evropian – një pikë e ngritur nga disa Lordë fisnikë. Në të vërtetë, shoku im fisnik Lady Stroud aludoi në këtë – financimi ynë do të rritet në 80 milionë funte në vit deri në vitin 2021. Unë drejtohem në vende të veçanta në rajon. Si një numër i Lordëve fisnikë përmendën, disa muajve të fundit kanë parë një rritje të padëshirueshme të tensioneve ndërmjet Qeverive të Serbisë dhe Kosovës. Serbia, siç e gjeta për udhëtimet e mia, i ka kërkuar vendeve të ndryshme të tërheqin njohjen e pavarësisë së Kosovës, kanë bërë fushatë kundër ofertës së Kosovës për anëtarësim në Interpol dhe ka shprehur shqetësim lidhur me vendimin e Kosovës për të ndryshuar mandatin e forcave të saj të sigurisë. Ndërkohë, Kosova ka imponuar 100% tarifa për mallrat serbe. Ne besojmë – siguroj Zotin fisnik, Zotin Collins – se Kosova ka të drejtën sovrane, si një shtet i pavarur, për të zhvilluar forcat e saj të armatosura. Po ashtu siguroj mikun tim fisnik Baroneshën Anelay se ne do të vazhdojmë ta inkurajojmë Kosovën ta bëjë këtë, në konsultim të ngushtë me NATO-n dhe me bashkësinë më të gjerë ndërkombëtare.

Ne nuk i ndajmë shqetësimet e Serbisë se ndryshimi gradual në madhësinë dhe rolin e forcave të sigurisë të Kosovës kërcënon paqëndrueshmërinë rajonale. Sipas mendimit tonë, dështimi për normalizimin e marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës është një rrezik më i rëndësishëm dhe për këtë arsye ne jemi angazhuar për të marrë dhe inkurajuar të dyja palët që të heqin dorë dhe të kthehen në negociatat nën dialogun strategjik të lehtësuar nga BE-ja , të cilat ne do të vazhdojmë të mbështesim. Ne jemi një mbështetës i fuqishëm i këtij dialogu dhe diskutojmë rregullisht progresin me HRVP Mogherini dhe partnerë të tjerë, duke përfshirë edhe shtetet jo-njohëse brenda BE-së dhe NATO-s – një pikë e bërë mirë nga miku im fisnik Baroneshë Anelay. Më lejoni ta siguroj atë që do të vazhdojmë t’i ngrisim këto çështje jo vetëm brenda këtyre organizatave, por edhe në baza të rregullta dypalëshe. Qëllimi është i thjeshtë: të sigurohemi që të vazhdojmë të mbështesim një zgjidhje që kontribuon vërtet në sigurinë, stabilitetin dhe prosperitetin e rajonit. Unë mund të jap zotërinjtë fisnikë, duke përfshirë miqtë e mi fisnikë Lady Helic dhe Lady Anelay, dhe Earl, Lord Sandwich, midis të tjerave, një siguri se Qeveria e Madhërisë së Saj nuk e mbështet rimarrjen e kufijve përgjatë vijave etnike dhe se e kemi bërë këtë të qartë për të dyja palët. Është ngritur pyetja nëse kjo ishte bërë e qartë për Përfaqësuesin e Lartë të Bashkimit Evropian. Unë mund të siguroj mikun tim fisnik që është bërë e qartë për partnerët tanë, përfshirë Përfaqësuesin e Lartë.Ndoshta mund të kthehem në Bosnjë dhe Hercegovinë. Ne jemi të shqetësuar për tendencat negative politike dhe rrezikun e inercisë pas zgjedhjeve të tetorit. Fokusi i rëndë në zgjedhje ka tërhequr vëmendjen nga çështjet që me të vërtetë kanë rëndësi për njerëzit, siç janë mundësitë e kufizuara ekonomike që foli për mikun tim fisnik Lady Stroud, mosmarrëveshjen politike të përmendur nga baronesha fisnike Lady Barker dhe natyrisht qeverisja e dobët. Udhëheqësit e Bosnjes duhet të ndërmarrin hapa urgjente për të adresuar këto çështje që po shkaktojnë që shumë nga qytetarët e tyre të largohen thjesht, siç tha shoku im fisnik, në mënyrë që të kërkojnë të ardhme më të ndritshme diku tjetër. Ata duhet të sigurojnë që rezultatet zgjedhore të zbatohen shpejt dhe se qeveritë formohen në të gjitha nivelet, të cilat mund të kryejnë reforma shumë të nevojshme socio-ekonomike dhe të sektorit publik. Mbretëria e Bashkuar do të vazhdojë të jetë e angazhuar dhe do të punojë ngushtë me të gjithë partnerët e angazhuar sinqerisht për të reformuar, përfshirë sundimin e ligjit. Qeveria e re boshnjake duhet të respektojë përgjegjësitë e tyre ndaj institucioneve të shtetit siç është rënë dakord sipas marrëveshjes së paqes të Dejtonit. Dështimi për të bërë këtë rrezikon thellimin e stagnimit dhe rritjen e paqëndrueshmërisë në vend dhe në të vërtetë, në rajon. Aleatët e NATO-s janë të gatshëm të punojnë më ngushtë me Bosnjen, siç është e qartë nga gatishmëria jonë për të pranuar programin e saj të parë vjetor kombëtar. Ne shpresojmë që Bosnja të marrë këtë mundësi të rëndësishme për të forcuar bashkëpunimin me NATO-n dhe për të përmirësuar efektivitetin e forcave të saj të armatosura.

Tani kthehem në Maqedoni. Sfidat në rajon janë të qarta. Megjithatë, me vullnetin e nevojshëm politik, ka edhe mundësi për ndryshime pozitive, siç ka treguar Maqedonia me progresin e saj drejt zgjidhjes së çështjes së emrit të gjatë me Greqinë. Unë besoj se një zgjidhje përfundimtare për këtë çështje është e afërt. Rezoluta natyrisht do të hapte derën për të vazhduar integrimin euroatlantik, duke përfshirë anëtarësimin në NATO, që do të ishte mirë për popullin e Maqedonisë, stabilitetin dhe sigurinë e vendit dhe rajonin në tërësi. Mbretëria e Bashkuar dhe, unë jam i sigurt, Lordët fisnikë do të vazhdojnë të mbështesin qeveritë në Shkup dhe Athinë, ndërsa ata punojnë për ta kthyer marrëveshjen e Prespës në një realitet. Paralelisht duhet të bëhet më shumë punë për të forcuar institucionet maqedonase, për të luftuar korrupsionin, një pikë e mirë e bërë nga miku im fisnik Lady Anelay dhe për të reformuar administratën publike, të cilat do të ishin të dobishme në të mirën e tyre dhe do të ndihmonin vendin të qëndrojë deri në ndikimet e jashtme malinje. Më lejoni të siguroj zotër fisnikë se po punojmë me qeverinë maqedonase për të mbështetur reformat gjyqësore dhe lirinë e medias. Ne do të vazhdojmë të presim për më shumë progres në këto fusha gjatë muajve të ardhshëm. Diku tjetër, Britania e Madhe gëzon bashkëpunim të mirë me Shqipërinë, duke ndërtuar, sigurisht, punën e bërë nga Zoti fisnik, Lord Browne i Ladyton, kur ai ishte Sekretar i Mbrojtjes. Është një marrëdhënie e fortë dhe vazhdojmë të punojmë së bashku për çështje të rëndësishme, veçanërisht ato që lidhen me krimin e rëndë dhe të organizuar. Unë jam i sigurt se të gjithë Zotëruesit fisnikë do të bashkohen me mua duke përgëzuar Shqipërinë se sapo u zgjodh për të shërbyer si kryetar i Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë në vitin 2020. Kjo është një mundësi për Shqipërinë që të tregojë lidership në disa nga sfidat kryesore të sigurisë me të cilat ballafaqohet rajoni dhe më gjerë. Mbretëria e Bashkuar do të qëndrojë si një partner në këtë drejtim.Duke iu kthyer Rusisë, Lordët fisnikë me të drejtë kanë ngritur çështjen e kërcënimeve për stabilitetin dhe sigurinë e Ballkanit Perëndimor që vijnë nga të tjerët. Qeveria mbetet e shqetësuar thellë për vazhdimin e ndikimit të jashtëm malinj në pjesë të rajonit. Ne jemi veçanërisht të shqetësuar për qasjen agresive të ndërmarrë nga Rusia për të penguar progresin drejt integrimit euroatlantik. Grushti i tentuar i grushtit të shtetit në Malin e Zi në vitin 2016 ishte një shembull i dobishëm i gatishmërisë së Kremlinit për të nxitur kaosin dhe paqëndrueshmërinë. Aktivitetet malinje të Rusisë në Ballkanin perëndimor dhe gjetkë variojnë nga propaganda dhe dezinformimi tek sulmet kibernetike, siç kemi përjetuar vetë dhe sigurisht asnjëri prej nesh nuk mund të harrojë përdorimin e tmerrshëm të agjentit nervor kimik Novichok në Salisbury vitin e kaluar. Prandaj ne mirëpresim veprimet e vendosura nga aleatët tanë, duke përfshirë një numër partnerësh në Ballkanin Perëndimor, në përgjigje të sulmit në Salisbury. Është jetësore që të qëndrojmë së bashku në këtë çështje të rëndësishme. Miku im fisnik Lady Helic ngriti çështjen e zhvillimeve të fundit në Republikën Sërbska dhe tërhoqi vëmendjen tonë për zhvillimet atje. Pajtohem se ata janë thellësisht shqetësues, veçanërisht elementët nacionalistë që po shohim. Unë me siguri do ta shikoj situatën shumë ngushtë në përcaktimin e përgjigjeve të mëtejshme që Mbretëria e Bashkuar, dhe në të vërtetë partnerë të tjerë, mund të bëjnë në këtë drejtim. Së bashku me partnerët tanë amerikanë dhe të BE-së, ua kemi bërë të qartë të gjitha komuniteteve që ne besojmë në sovranitetin dhe integritetin e Bosnjës dhe Hercegovinës. Miku im fisnik ngriti çështjen e Rusisë. Ne i kemi bërë të qartë Rusisë se është anëtare e bordit drejtues të Këshillit të Zbatimit të Paqes, roli i të cilit është të mbikëqyrë zbatimin e marrëveshjes së paqes të Dejtonit. Siç kam vënë në rekord në përgjigje të një pyetjeje nga Zoti fisnik, Lordi Collins, NATO dhe BE janë të gatshëm të angazhohen në mënyrë konstruktive me Rusinë. Marrëdhënia ka qenë sfiduese në muajt e fundit. Megjithatë, ne do të vazhdojmë të punojmë me NATO-n dhe aleatët tanë të BE-së për të siguruar që ne të kapërcejmë përpjekjet aktuale dhe të ardhshme të Rusisë për të destabilizuar rajonin.Shkoj shkurtimisht në një pikë të bërë nga mikun tim fisnik Lady Anelay. Krimi i organizuar i rëndë është një tjetër sfidë e përbashkët, dhe Mbretëria e Bashkuar vazhdon të mbështesë vendet në rajon në këtë drejtim. Ne po forcojmë bashkëpunimin tonë me partnerët rajonalë për këtë çështje. Gjithashtu, mund të konfirmoj që po rritim numrin e punonjësve të Mbretërisë së Bashkuar që punojnë me partnerët tanë ballkanikë në luftën kundër krimit të organizuar, korrupsionit dhe sulmeve kibernetike, si dhe mbështetjen më të mirë të qeverisjes së mirë dhe reformave ekonomike. Unë jam mirënjohës për disa Lordë fisnikë, duke përfshirë edhe mikun tim fisnik Lady Anelay, për tërheqjen e vëmendjes në fushatën e sekretarit të jashtëm për lirinë e medias. Janë duke u zhvilluar plane për një konferencë që do të mbahet në Mbretërinë e Bashkuar për këtë çështje. Ne jemi thellësisht të shqetësuar për politizimin e medias dhe rënien e lirisë së medias në pjesë të Ballkanit Perëndimor. Ne do të vazhdojmë të punojmë për këtë çështje të rëndësishme, me projekte që aktualisht jetojnë në Serbi dhe Maqedoni. Lordi fisnik, Zoti Browne, Princi fisnik, Lord Sandwich dhe Zoti fisnik, Zoti Hannay, folën për rolin e rëndësishëm të NATO-s dhe rolin e Mbretërisë së Bashkuar. Më lejoni t’u siguroj zotërve fisnikë se Mbretëria e Bashkuar mbështet parimin e politikës së NATO-s për dyer të hapura. Është e rëndësishme që kjo politikë të mbetet e besueshme si një mjet për të ndihmuar vendet aspiruese për të reformuar, për të ruajtur një rrugë euroatlantike dhe për të kufizuar kërcënimet e jashtme. Vendet që plotësojnë kriteret përkatëse kanë një zgjedhje sovrane për të kërkuar anëtarësimin në NATO, nëse dëshirojnë, pa asnjë ndikim të jashtëm. Në të vërtetë, të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor kanë aspirata euro-atlantike. Kjo është një zgjedhje sovrane – asnjë vend i tretë nuk ka veto – dhe ne do të vazhdojmë të mbështesim aspiratat euro-atlantike të rajonit. Zotëria fisnik, Zoti Browne dhe mikja ime fisnike Lady Helic përmendën çështjet e rëndësishme të sigurisë dhe rritjen e valës së ekstremizmit në rajon nga ekstremizmi i djathtë në zhvillim dhe nga ata që kërkojnë të rrëmbejnë islamin si një mjet për të përfaqësuar një ideologji të çoroditur. Unë siguroj zotër fisnikë se Qeveria në mënyrë aktive bashkëpunon me të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor për të luftuar terrorizmin dhe ekstremizmin e dhunshëm dhe ka financuar kërkime për të kuptuar më mirë drejtuesit e radikalizimit në këtë drejtim.

Unë jam mirënjohës ndaj baroneshës fisnike, Lady Barker, për të folur për përpjekjet e popullit boshnjak; për shembull, njerëzit nga Sarajeva vijnë në Bibliotekën Kombëtare për t’i dhënë haraç një njeriu të parë në Bosnje si babai i vendit. Ai arriti të bënte atë që të gjithë mendonin se ishte e pamundur: ta kthenin vendin përsëri. Paraardhësit e tij e gjetën detyrën shumë të vështirë, por ai arriti të injektojë vizionin dhe pasionin e tij dhe të gjejë një rrugë përpara që shumë njerëz mendonin të pamundur. Earl fisnik, Lord Sandwich, theksoi rëndësinë e mos humbjes së shikimit të asaj që po ndodh në Kosovë. Unë nuk mund të pajtohem më shumë. Kosova është një fikse e mundshme sa më shumë që është Bosnja, duke përfaqësuar një problem potencial për ne dhe për rajonin. Unë i jap nderime mikes sime fisnike Lady Anelay për punën e saj në parandalimin e iniciativës për dhunë seksuale. Fillova të punoja në të, por ajo e mori atë në një nivel krejtësisht të ri. Pasioni dhe angazhimi i saj janë të pakrahasueshëm. E njëjta gjë vlen edhe për mikun tim fisnik, ministrin, me të cilin udhëtova në Kosovë. Është e vështirë të ulesh me gratë që kanë kaluar një përvojë shumë traumatike; nuk është vetëm kujtesa e asaj që u ndodhi atyre që është traumatike, por fakti që ata jetojnë me të për vitet që vijnë. Ata ndjehen të braktisur, ashtu si familjet e tyre, dhe stigmatizohen. Perëndia im, nëse mund të bëjmë diçka për ta, do të bëjmë njerëzimin një shërbim të madh. Nëse jemi të vetëdijshëm për gratë, jo vetëm në Ballkan, por kudo tjetër, duke kaluar nëpër përvoja të tilla dhe mund të bëjmë diçka, sado e vogël, do të japim një kontribut të madh për ta, për familjet dhe për komunitetet e tyre.Unë falënderoj Zotin fisnik, Zotin Hannay, për njohurinë e tij të jashtëzakonshme në punën e institucioneve ndërkombëtare. Kuptimi i tij mbi problemet, veçanërisht në Bosnje, vlerësohet shumë nga Komiteti dhe unë personalisht. Gjithmonë është mirë të kesh dikë me njohuri dhe përvojë të tillë, duke kontrolluar që pasionet e mia po futen në kutinë e djathtë. Nëse miqtë e mi fisnikë thonë se diçka është problem dhe mendoj se është problem, atëherë ka një problem. Unë do ta marr atë me mua, nëse mundem. Unë nuk mund të pajtohem më shumë me baroneshën fisnike, Lady Stroud. Paqja ka ardhur në Ballkan dhe është bërë progres, por është zemërthyese të shohësh 21 dhe 22 vjeçarë të arsimuar mirë, të cilët flasin gjermanisht, anglisht dhe frëngjisht dhe duan vetëm të punojnë, të ulur atje, të merren me papunësi dhe të jenë të ekspozuar ndaj korrupsioni. Në një moment, shumë prej tyre shkojnë në Gjermani, duke përfshirë mjekë, inxhinierë dhe kështu me radhë – unë pashë këtë mëngjes se ambasada gjermane ka nisur një ueb faqe në gjuhën boshnjake, e cila thotë “Ejani në Gjermani”, dhe kjo në mënyrë efektive po korr shtresa të korruptuara të shoqërisë, jo vetëm në Bosnje, por në vende të tilla si Serbia, Kosova, Maqedonia dhe Mali i Zi. Ndërsa unë jam i pari që them se po jetoj në këtë vend – kështu si mund t’i them dikujt: “Mos shkoni dhe jetoni diku tjetër, mos luftoni për të ardhmen tuaj, mos i përmbushni aspiratat tuaja”? – Unë gjithashtu mendoj se Ballkani nuk mund të varfërohet deri në atë pikë ku njerëzit më të vegjël, më të ndritshëm dhe më aspiratues kanë ikur, dhe ata të prekur nga lufta dhe nacionalizmi ose ata që morën pjesë në luftë, vazhdojnë të mbrojnë politikat e tyre të prapambetura dhe të ngushta. Unë me të vërtetë shpresoj se mund të ndihmojmë të rinjtë të shohin se rajoni i tyre ka një të ardhme dhe se ata kanë një rol në ndërtimin e saj. Jam e kënaqur që e di se kemi një përkrahës nga ana e kundërt në Zotin fisnik, Lordi Collins i Highbury. 1990 nuk ishte e lehtë dhe kujtoja disa anëtarë të partisë së tij duke bërë një rast të fortë për ndërhyrje gjatë asaj periudhe. Kjo ndoshta ishte arsyeja pse Britania ndërhyri kaq shumë në Kosovë në vitin 1998. Ky ndryshim i politikës ishte i vonuar në atë pjesë të botës. Kosova ishte vendi me fat; ndoshta ka përfituar nga mësimet e mira të mosintervenimit boshnjak dhe ka bërë disa përparime, por shumë është ende për t’u bërë. Ndihem i sigurtë se e dimë që të gjithë jemi në të njëjtën faqe, sepse rajoni ka nevojë për unitet të vërtetë midis Uashingtonit, Londrës dhe Brukselit, por veçanërisht këtu në këtë vend. Është ngushëlluese të dihet. Unë e di Zotërinjtë fisnikë në këtë anë do të mbështesin gjithmonë vizionin e Zotit të vdekur Eshdaun dhe është mirë të dimë se kemi mbështetje edhe nga palët e tjera.

Falënderoj mikun tim fisnik të Ministrit për dhënien e garancive të tij. Së pari dhe më kryesorja, unë e mirëpres atë që duket të jetë një mesazh i qartë nga qeveria e Madhërisë së Saj drejtuar krerëve të Serbisë dhe Kosovës që ne nuk mund ta mbështesim ndryshimin e kufijve. Shpresoj se ky mesazh mund t’i prezantohet Përfaqësuesit të Lartë në Bruksel, Federica Mogherini, i cili duket se është i angazhuar dhe përkrahës i kësaj politike, për arsye të panjohura për mua. Unë jam mirënjohës ndaj Ministrit për angazhimin për të shqyrtuar ngjarjet e 9 janarit, sepse ishte shqetësuese jo vetëm për Bosnjen por për rajonin për të parë këtë ndërhyrje të drejtpërdrejtë në sovranitetin dhe integritetin territorial të vendit. Unë gjithashtu e mirëpres angazhimin e tij për të parë se çfarë mund të bëjmë më shumë për të angazhuar Rusinë, sepse është një lojtar. Siç tha ai, në këtë fazë, ai është një lojtar i keq, këtu dhe tjetërkund, por është ai që ne duhet të kemi një marrëdhënie dhe nëse Këshilli i Zbatimit të Paqes është forumi për këtë, atëherë unë e mirëpres. Gjithashtu falënderoj Qeverinë për mbështetjen e tyre nga BBC dhe Këshilli Britanik në atë pjesë të botës. Fillimi i BBC News Serbian është një hap në drejtimin e duhur. Unë shpresoj se mund të kemi më shumë nga BBC dhe më pak nga Sputnik dhe Rusia Sot në Ballkan. Kemi nevojë për informacion faktik, jo dezinformim që do t’i dekurajojë njerëzit që të besojnë se stabiliteti është i mundur. Unë përsëris se do të humbas shumë Zotin Eshdaun të ndjerë. Ai nuk ishte vetëm një politikan dhe diplomat, i cili arriti ta kthejë vendin tim të lindjes së bashku, por një mik, një aleat dhe një njeri që e pashë. Do ta humbas çdo ditë. Mocioni u pajtua. Komiteti u shty në orën 4.34./ZgjohuShqiptar.info

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close