Lambros Kalarrytis: Gëzohu Çamëri! Turqia po projekton “Shqipërinë Etnike”

Në një opinion për parapolitika.gr, Lambros Kalarrytis ka shkruar për lëvizjet e fundit mes Shqipërisë dhe Greqisë, ku thekson e pala greke është ajo që do të humbasë në ç’do marrëveshje që mund të arrihet. Për fat të keq, ne jemi në rrezik dhe vuajmë nga ideja e “Shqipërisë së Madhe”. Duke pasur para sysh çështjen e Shkupit, një çështje serioze kombëtare, pavarësisht nga përpjekjet e disa për ta paraqitur atë si të vogël, e cila duhet të mbyllet me procedura të sakta, lë një hije tjetër po aq të rëndë: marrëdhëniet greko-shqiptare që janë në proces për “zgjidhjen” e mosmarrëveshjeve, shkruan ZgjohuShqiptar.info.Deklaratat e vazhdueshme të qeverisë shqiptare që të dy palët janë duke diskutuar dhe për “Çamët”, përkundër mohimeve të vazhdueshme nga Ministria e Jashtme greke konfirmon qartë. Tirana nuk është e gatshëm për të lënë jashtë saj atë që ajo e quan pjesë të vetën dhe të strategjisë së gjerë të saj, për krijimin e “Shqipërisë së Madhe”.Për ata që nuk e kuptojnë apo nuk vënë re, faktori shqiptar zbaton urdhrat e Ankarasë, një politikë irredentiste në Ballkan dhe në mënyrë konsistente, metodike dhe e qëndrueshme që i bën të dukshme gjurmë turke. Turqia kërkon një Ballkan të ri, dhe Erdogan po punon me shqiptarët, të cilët janë një nga mjetet e dobishme dhe të rëndësishme në ndjekjen e këtij qëllimi. Presidenti turk po përpiqet ta transformojë Shqipërinë në Turqinë e dytë në rajon.Kosovë, zonat maqedonase me popullsi shqiptare, zona në jug të Serbisë (Preshevë) me popullsi shqiptare, janë pjesë kyçe dhe në fokus të shtetit shqiptar për idenë e “Shqipërisë së Madhe”, një lëvizje mister, e cila mblodh së bashku shumë shqiptarë të cilët mendojnë se janë në një proces të “integrimit kombëtar”.Së bashku dhe pjesë të ndryshme imagjinare për idenë e “Shqipërisë së Madhe”, një ndër trojet që e përbën atë janë dhe ato “Çame”.Ministri i Jashtëm shqiptar Ditmir Bushati duke folur në parlament për diskutime me Greqinë këmbënguli që përfshin “Çamërinë” dhe madje deklaroi se “çdo qytetar çam do të gëzohen pronën e tij”.Ndërsa, një lëvizje tjetër vjen nga udhëheqësi i shqiptarëve të Preshevës Faton Klinakou, president i Shoqatës së Veteranëve të UÇK-së, i cili është shprehur se: “në qoftë se ju nuk e zgjidhin çështjen e shqiptarëve të Kosovës atëherë ne në Luginën e Preshevës nuk e përjashton mundësinë e një konflikti të ri të armatosur.”Ndërsa, nga ana tjetër Presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta, administrata shqiptare i nënshkroi pasaportën Kryeministrit të Kosovës, Ramush Haradinaj, një ish-komandant i UÇK-së, i cili ka qenë i akuzuar për krime lufte. Haradinaj ka shkruar në Facebook: “Gjatë qëndrimit tim në Gjykatën e Strasburgut, një dekret i veçantë nga ish-Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Bujar Nishani, mu dha mua dhe bashkëshortes time Anita unë shtetësia… Falënderoj shtetin shqiptar për nderin e shkëlqyer që më bëri të bëhem qytetar i Republikës së Shqipërisë”.“Shqipëria dhe Kosova kanë njoftuar të ashtuquajturën “platformë e unifikuar”, se zbatimi i plotë siguron bashkimin normal të dy shteteve “brenda BE-së”, siç tha kryeministri shqiptar Edi Rama, duke u përpjekur për t’i bërë shantazh për integrimin evropian të të dy vendeve.Ndërsa, na ana e saj qeveria shqiptare vijon dhe i persekuton grekët, por vullneti i mirë i saj për të zhvarrosur ushtarët grekë, është sepse do të theksojë se nuk hyn në lojë me të vdekurit, por me të gjallët që dëshiron ti heqë qafe. Kështu në Kretë pak dit më parë u hap një shkollë shqipe.Në ditën e parë të çeljes së saj, një djalë u shfaq me një bluzë që kishte një hartë të “Shqipërisë së Madhe”.Greqia, ndërkohë, është duke u përgatitur për të dhënë dritën e gjelbër për fillimin e negociatave të Shqipërisë me BE-në. Ana greke po bën një gabim strategjik, i cili do të kushtojë vendit. Në të gjitha çështjet me të gjithë fqinjët, pa dallim, po ndjek një logjikë “të ngushtë”.Të tjerët kanë në mendje dhe politikën e tyre me tema të hapura. Pse kanë një agjendë kombëtare, vizion kombëtar, ide kombëtare, objektivat kombëtare? Pra ideja e “Shqipërisë së Madhe”, tani për tani duhet të jetë shqetësimi ynë. /ZgjohuShqiptar.info

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close