Idhomen Jovan Kosturi e përzuri kundershtarin e Autoqefalise Ortodokse Shqiptare më 1922

Idhomen Jovan Kosturi gjithnjë sipas këndvështrimit në kuadrin patriotik del se ka mbajtur gjithnjë një qëndrim kritik parimor gjithnjë në shërbim të atdheut dhe se vetë qëndrim i tij si Fanolist e radhitë atë në njerëzit e penës e të pushkës. Idhomen Jovan Kosturi i vënë në shënjestër për t’u eliminuar fizikisht nga dora gjakatare e komunistëve. Një atentat tinëzar nga një bastard, anëtar i njësitit gueril në Durrës i komanduar, e kryen krimin makabër ndaj Idhomen Kosturit në momentin që dilte nga shtëpia , pre me urdhër të celulës kryhet krimi më 25 nëntor 1943. Goditje pas shpine, vdekje në vend.Idhomene Jovan (Cico) Kosturi është një figurë interesante e cila çuditërisht është lënë në harresë nga historiografia shqiptare. Një personazh plot me dritë dhe hije që e gjejmë në momentet kyçe të historisë së vendit tonë kur vendosej për fatet e tij. E gjejmë në Kongresin e Leshnjes,e gjejmë krah Fan Nolit në Revolucionin Demokratik të Vitit 1924 siç e gjejmë edhe në krye të parlamentit në kohën kur vendi ishte pushtuar nga Gjermania naziste.Ai u lind me 15 Maj 1873 në qytetin e Korçës. Është i pari kryetar parlamenti i vrarë në historinë e vendit tonë për motive politike.Le ta themi hapur, shumë lakmitar, grabitës, hajdut të ish regjimit komunist, pjesëtarë të njësive guerile si vrasës të pabesë, piketonin njerëzit e fuqishëm në tregti, biznes, bankierë e të pasur për t’i rrëmbyer më pas pasurinë, pas vrasjes që i bënin. Një fat të tillë pati dhe Idhomen Kosturi. inkuizicionistët e kuq, komisarët bolshevik, metodistët maoist dhe hoxhistët shqiptar do ta shtrinin krimin e tyre makabër thellë në gjenin e njerëzve të pafajshëm.Idhomen Kosturin e gjejmë në detyra mjaft të rëndësishme gjatë karrierës së tij. -Është N/Kryetar i “Komitetit Kombëtar të Fshehtë Shqiptar”(KKFSH)1886. -Është Adhuronjës i Parë i Kishës Ortodhokse Shqiptare me Qendër në Boston(1907). -Adhuronjës i Parë i Kishës Orthodhokse Shqiptare me Qendër në Durrës(1913). (In 1922, he signed the order for expulsion of Greek Bishop Iakovos (an opponent of Albanian Orthodox Autocephaly) from Korçë )-Komandant i Çetave në vitet 1907-1918 si dhe në Luftën e Parë Botërore (1914-1918).-Arkëtar i Komitetit “ Përparimi” i krijuar nga Kongresi i Elbasanit.-Delegat i Kongresit të Durrësit dhe të Lushnjes,
-Drejtori i Postëtelegrafës Shqiptare i emëruar në Kongresin e Lushnjes në qeverinë e kryesuar nga Sulejman Delvina.-Në vitin e vështirë 1921 zgjidhet Kryeministër i Shqipërisë në “Qeverinë e Tranzicionit”. Tre vjet më vonë gjendet në krah të Fan Nolit si themelues, organizator, drejtues i “Revolucionit Demokratik të Qershorit” të vitit 1924.Emërohet Zv/Kryeministër i Shqipërisë në Qeverinë Demokratike me Kryeministër Fan Nolin, qershor-dhjetor 1924.Zgjidhet deputet i Korcës në zgjedhjet e 1 tetorit të vitit 1943.Zgjidhet Kryetar i Komisionit të Letër Përfaqësimeve të Kuvendi Kombëtar Shqiptar 1943.Zgjidhet Kryetar i Kuvendit Kushtetues Kombëtar Shqiptar me 25 tetor 1943 deri me 5 nëndor 1943 ditën kur u vra.Ai është shpallur Dëshmor i Atdheut nga Këshilli i Naltë në vitin 1943.Siç rezulton e provuar nga bisedimet e Kuvendit Kombëtar Shqiptar, 16 tetor 1943-13 janar 1944, provohet se Idhomen Kosturi, Kryetar Kushtetues i Kuvendit Kombëtar Shqiptar viti 1943,”shpalli të pavlefshme të gjitha ligjet dhe vendimet që ishin miratuar në periudhën 07 prill 1939 deri 14 shtator 1943“ kur Italia fashiste kapitulloi.Hijena komuniste la gjurmë gjaku, tmerr e varre pa emër. Ky autoritet i lartë shqiptar, kjo vlerë e qëndresës së dinjitetit, sot në këtë shekull ku thuhet se ka triumfuar demokracia në Shqipëri, për këtë tribunë qeveritare askush s;flet, s;kujtohet dhe arsyeja e thjeshtë: as të lirë, as të ndryshëm, as të barabartë. E vërteta duhet thënë troç. Kush ka hije në gjoks le të kurohet nëpërmjet ndërgjegjes. Mos e fshihni të vërtetën, mos e shvlerësoni figurën e Idhomen Kosturit? Kush s’ka kurajo të flasë më shumë? Shkaku se pre se Idhomen Kosturi ka mbetur ne hije është kjo:Personi ne fjale ishte themeluesi i Bankes Tregetare Shqiptare. Per shkak te banke dhe për shkak te bizneseve te tij te fuqishme si mbrenda dhe jashtë vendit zotëronte pasuri te mëdha. Pasuria e tij u grabit nga regjimi komunist dhe u përdor për te ndertuar vepra te rendesishme shteterore.Krimi ndaj Idhomene Kosturit do te vazhdonte edhe pas viteve 90. Shume politikane shqiptare te mbrojtur nga imuniteti qe kishin arriten te përfitonin edhe këta nga kjo pasuri. Per ta mbuluar krimin ata ndoqën te njëjtën taktike si regjimi komunist , harresen.Ne ditët e sotme emri i Idhomen Kosturit nuk përmendet ne asnjë vend ndërkohe qe shume shkolla,rruge apo institucione te rëndësishme kane marre emra te personave te cilët pre vendin e tyre nuk kane dhëne as kontributin me te vogël./Fahri Xharra 31.01.19/ZgjohuShqiptar.info

Referencat http://www.bulevardionline.com/kol-laku-atentatori-komunist-qe-i-mori-jeten-pabesisht-qeveritarit-idhomen-kosturi/
http://www.lexo.al/dokumenti-si-u-vra-idhomene-kosturi-ne-1943-24-ore-pasi-u-zgjodh-kryeparlamentar/
http://www.forumishqiptar.com/threads/128808-Idhomen-Jovan-KOSTURI
http://www.bulevardionline.com/kol-laku-atentatori-komunist-qe-i-mori-jeten-pabesisht-qeveritarit-idhomen-kosturi/

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close