Ndërrohen emrat e rrugëve në Bujanoc, prishet koalicioni multetnik në Bujanoc?

Në Bujanoc koalcioni i qeverisjes lokale Shqiptaro-serbe u shpërbë pasi anëtarët e Partive Shqiptare miratuan një propozim për ndryshimin e emrave të 17 rrugëve duke i zëvendësuar emrae të rrugëve të gjuhës serbe në emra të gjuhës shqipe.

Në Bujanoc sot u shpërbë kualcioni shqiptaro-serb që ishte në pushtet për dy vjet e dy muaj, pasi që anëtarët e Partive Shqiptare miratuan një propozim që që ndryshon 17 emrat e rrugëve serbe. Ku partit nga rradhët e partive serbe të cilat ishin në kualcion të qeverisjes lokale e kumtuan shpërbërjen e kualicionit, shkruan e përditshmja “Blic”.

Propozimin për të ndryshuar emrat e rrugëve u miratuara nga katër antarë të komisionit të partive shqiptare, ky komision ishte i përbër prejë shtatë anëtarëve, katër përfaqësues të partive shqiptare dhe tre përfaqësues nga partitë serbe.

Për propozimin votuan vetem se këshilltarët e partive shqiptare, të pa kënaqur me këtë vendim të gjithë antarët e partive serbe e lëshuan mbledhjen. Këta emërtime të rrugëve janë shpërbërë: Car Llazarit, Perandoresha Milica Misiç, Vojvode Stepe, Radomira Putnika, Dimitrija Tucoviq, Dositeja Obradoviqa, Svetozara Markoviqa dhe disa emra të tjerë.

Në të ardhmen Këto rrugë do të kenë emrat e: Skënderbeut, Rexhep Hasani, Lam Breznica, Naim dhe Sami Frashëri, Idriz Seferi dhe shkrimtarë të tjerë shqiptarë dhe luftëtarë. Rruga do të marrë emrin e Fatmir Ibishit.

Sheshi qendror, i cili tani mban emrin Karagje Petroviq, do të zëvendsohet me emrin Sheshi Skënderbeu. Në këtë vendim të Kuvendit Komunal të Bujanocit, vendim përfundimtar do të japë komisioni përkatës i Ministria për punë drejtuese, udhëheqja komunale, të drejtat e pakicave dhe njerzore. Deputetët serbë kanë votuar anëtarët e shqip përjetuar si një humbje të politikës multietnike të unitetit dhe fillimit të një përshkallëzim të ri të tashmë të brishta ndëretnike.

“Që nga sot në Bujanoc nuk do të jet siç ishte më parë. Koalicioni nuk ekziston më”, tha zëvendësi i kryetari dr Stojança Arsiq dhe me të gjithë deputetët e parive parlamentare serbe u larguan nga salla.

Për këtë vendim të Kuvendit komunal në Bujanoc, gjykimin përfundimtar do ta japë komisioni përkatës i Ministrisë për vetadministrim lokal, vetqeverisje lokale, të drejtave dhe pakicave në serbi.

Nga faqa ne facebook: Te behemi 50.000 veta kunder regjistrimit te fese & kombesise.Loje e Grekut —> “Shperndaje”

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button