Marrëveshja me Serbinë, Majko: Po legalizohet minoriteti serb

Deputeti Socialist, Pandeli Majko

Marrëveshja për lëvizjen e lirë pa viza mes Shqipërisë dhe Serbisë ka gjetur dje konsensusin e pothuajse të gjithë deputetëve të pranishëm në sallë duke marrë 110 vota. I vetmi që votoi kundër ishte Pandeli Majko ndërsa 11 deputetë të tjerë preferuan të abstenojnë, por sërish kjo marrëveshje u shoqërua me debate. Në parim marrëveshja është një nga hapat për krijimin e Shengenit ballkanik dhe po nënshkruhet nga të gjitha vendet e rajonit.

Deputeti që votoi kundër, Majko, e argumentoi votën e tij duke thënë se po legalizohet minoriteti serb në vendin tonë pa të drejtë. “U tha se këto marrëveshje janë standarde se janë lidhur me Malin e Zi, Bosnjë Hercegovinën, Kosovën. Shqipëria ka njohur që nga 1912 se në Shqipëri ekziston minoritet malazez, maqedonas dhe boshnjak dhe të përdorësh një standard të tillë marrëveshje me një shtet jo fqinj do të thotë se i ke njohur nga pikëpamja e standardit ekzistencën e një minoriteti të këtij shteti në Shqipëri. Dhe ne shohim se sot në Shqipëri nuk legalizohet vetëm shtëpi pa leje, para pa leje, por dhe minoritetet. Ky është një problem që nuk mund të anashkalohet”,- tha deputeti Pandeli Majko. Sipas tij, parlamenti duhet të tregohet i kujdesshëm me marrëveshje të tilla për të mos lejuar lëvizjen e lirë të njerëzve dt lidhur me mafian.

“Në rastin e kësaj marrëveshje është detyruar para parlamenti shqiptar të shprehë a ka minoritet serb? Tani dhe atë regjistrimin e famshëm e bëtë, i legalizuar çfarë ishin për tu legalizuar. Ne në të ardhme e afërt do kemi një marrëdhënie të hapur me Serbinë, por dua që kjo të bëhet në publik jo nga kanalet e ujërave të zeza, as duke u garantuar lëvizje të lirë njerëzve të mafias serbe”,- tha Majko.

Në fjalën e tij, ish-kryeministri shprehu rezerva edhe për drejtoreshën juridike që ka hartuar marrëveshjen me Serbinë, e cila është e njëjta që ka hartuar edhe paktin detar me Greqinë. “Këtu zonja drejtoreshë tha se e kemi kërkuar ne pse? Ç’punë ka qendra kulturore në marrëveshje për lëvizjen e lirë. Zonja Ledia Hysi kam përshtypjen se sot vini në parlament duke na hapur një diskutim të një natyre që ka të bëjë me disa marrëdhënie delikate. Besoj që do kem mirëkuptimin tuaj duke thënë se jeni drejtoreshë juridike e paktit detar me Greqinë që u rrëzua në Kushtetuese. Nuk besoj se do vinit këto me të njëjtin titull”, akuzoi Majko. Por në këtë pjesë kryetarja e Kuvendit, Topalli e ndaloi Majkon ti drejtohej ekspertes së MPJ-së, e cila ishte e ftuar në seancë. Nga ana tjetër Tritan Shehu, në emër të PD-së kundërshtoi akuzat e Majkos.

Si nisi çështja e minoritetit serb

Çështja e minoritetit serb në Shqipëri është hapur për herë të parë në fillim të vitit 2010 kur ministri i Jashtëm i asaj kohe, Ilir Meta u takua me homologun serb gjatë një vizite në Beograd, Vuk Jeremiç. Në Në mënyrë të papritur Jeremiç kërkoi të njihej minoriteti etnik serb në Shqipëri. Bëhet fjalë për disa banorë të fshatrave të Malësisë së Madhe. Kjo deklaratë gjeti përgjigjen “do ta verifikojmë si çështje” nga Ilir Meta. Shteti shqiptar i njeh të drejtën e minoritetit etnik vetëm komunitetit grek.

Nga faqa ne facebook: Te behemi 50.000 veta kunder regjistrimit te fese & kombesise.Loje e Grekut —> “Shperndaje”

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close