Parti e çamërve , apo parti për karrierë ??

Nga Partizan Cene

Para disa disa ditësh u krijua partia e Re, si hibrit i përbashkët i PDU me PDI . Partia që u krijua nga bashkimi i këtare dy forcave politike , u quajt PDIU , pra Partia pëe demokraci , integritet dhe Unitet .. apo ku di unë se sa epitete mund ti vesh asaj partie . U-ra , I -ra apo D-ra, mund të vesh sa të duash , pasi nuk jua ndalon kush dorën ,por mos ta quajnë Parti Çame .!

Advertisement

Por një gjë ishte e qartë dhe kuptohet nga të gjithë arsyeja , që ata që e krijuan nuk harruan ti venë epitetin e zakonshëm : Partia e Çamërve .
Por nga shumë miq dhe shok të mij çamër , bëhet pyetja : A është e drejtë , që një parti në Shqipëri të quhet Partia e çamërve ? Pse duhet që Çamët të kenë një parti politike ?
Nga dialektika e politizimit dhe politikës në përgjithësi , dihet që një parti politike , është zëdhënësia dhe mbrojtësja e interesave të një grupi apo një shtrese të caktuar shoqërore në një shoqëri demokratike .
Pra a futet çamëria në një emërtim të tillë .
Sa për kujtesë , për ata që hiqen se e dinë por nuk ju intereson ta tregojnë , çamëria është një pjesë e Shqipërisë , e cila me pa të drejtë është  shkëputur nga trungu amë më 1913 , në Koferencën e Londrës , dhe i është  bashkangjitur  shtetit të Greqisë  pa asnjë të drejtë .
Shqiptarët çamë  , mysliman dhe orthodoks , u dëbuan nga trojet e tyre ,duke u keq trajtuar , masakruar dhe larguar për në  Shqipëri , dhe një pjesë edhe në Turqi .
Pra erdhën dhe gjetën strehë në trungun e dheut Amë në Shqipëri . Kjo dhe shumë të tjera është pjesë e retorikave të vazhdueshme , të bëra , dhjetra vjet tashmë nga qeveritë dhe historianët e të dy vendeve fqinje ; Greqisë , si persekutore dhe grabitëse trojesh , dhe Shqipërisë , si  vend amë që priti bashkë kombasit dhe bashkëqytetarët e saj ..Por le tia lemë historisë , pasi nuk është ka qëllimi i shkrimit .
Çamët në Shqipëri , janë shqiptar me të drejta të plota . Pra nuk janë një grup minoritarësh , që me të drejtë do tju duhej një zë i fortë për të mbrojtur dhe për të kërkuar të drejtat e tyre .
Në Shqipëri , etja e shfrenuar , pëe karrierë dhe kolltuqe e disa të ashtuquajturve përfaqsues të çamërve , bën tani e 20 vjet , ndarjen sistematike të çamërve , në shtresa apo në ide të ndryshme .
Krijimi dhe bashkimi i amlgameve partiak që , pop thuaj nuk përfaqsojnë asgjë , veç një grup të vogël njerzish që nuk kanë hall Çamërinë dhe çamët , por dëshirojnë të kenë një karrike e çfardo llojshme të jetë ajo dhe në çfardo krahu të mbështetet .
Mendoj se sot , nuk e ka askush të drejtën , që ti ndajë çamët , në partira dhe grupime politike para dhe gjatë elektorale . Me ndarje të tilla tregohet se Çamët nuk janë në vendin e tyre , në atdheun e tyre , bile nuk janë as shqiptar , por një grupim që rastësisht fati i solli në Shqipëri dhe i lidhi me shqiptarët . Dhe po ta vazhdoj këtë arsyetim të tyre , dalin disa PDI apo PDU , që u tregojnë rrugën e tyre  për në qendrat e votimit .
Pra , kush është çam i djathtë , do të ketë të drejtë të “krenohet “me partinë e Idrizit , kush është i majtë, duhet të “qajë fatine tij “, që tani në pushtet janë të djathtët .
Një mik i imi , Fadil  Ajazi quhet , dërgoi këtë  thirrje për “kryetarët e çamërve “në redaksi :

Jo zotërinj :

Shqiptarët janë nga Veriu e në Jug , shqiptar  në vendin e tyre . ata mund të ingranohen në çfardo parti që duan , ku shikojnë se aty janë interesat e tyre të ngushta dhe të gjera , të sotme dhe afatgjate..
Emërtimi i partive , me nofka çame apo ku di unë nuk përfaqson sigurishtë çamët por i largon dhe i ndan ata nga e pergjithshmja shqiptare , për derisa nuk kemi dëgjuar të ketë një parti  labe ,  korçare , gege, toske apo ku di unë …
Ndërtoni sa të doni parti dhe emërtoni si të doni , por kurrë mos flisni në emër të çamërve …Ju pa dashur bëni punën e grekut , duke  i ndarë çamët nga shqiptarët , ashtu si thotë greku , që çamët janë turq..”
************
Unë sigurisht që kam edhe diferncanë arsyetimin e Fadilit , por bashkohem në tërësi me thirrjen e tij ..
Të drejtat e çamërve , i mbrojnë më mirë  dhe më fuqishëm përfaqsuesit e komunitetit çam në kuvend nga të gjitha partitë edhe majtas edhe djathtas pa e banalizuar identitetin e tyre si të ardhur nga larg dhe na dalin shpëtimtarët sot këtu afër , në karriget e tyre …

Nga faqa ne facebook: Te behemi 50.000 veta kunder regjistrimit te fese & kombesise.Loje e Grekut

Per me teper klikoni me siper ^^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button